Video: Novak o Andriću, Ćopiću i još koječemu...

Najbolji teniser planete Novak Đoković izdvojio je Branka Ćopića i Ivu Andrića kao svoje omiljene pisce, rekavši da su oni zadužili Srbiju.

Tenis 04.12.2014 | 09:00
Video: Novak o Andriću, Ćopiću i još koječemu...

Srbin je 'ugostio' svoje obožavaoce preko 'Jutjuba' (Youtube), odgovarajući na pitanja koja su mu postavljali putem svih društvenih mreža.

„Dobrodošlica svima, hvala što učestvujete u novom ’Nole za Vas’. Iskreno, kao i uvek, obećavam da ćemo se u budućnosti što više družiti na ovaj način, i hvala vam za sva pitanja, a ja sam izdvojio neka od najinteresantnijih“.

Koje je tvoje najlepša uspomena iz Kine i šta misliš o svojim fanovima iz najmnogoljudnije zemlje sveta?

"Veoma poštujem i volim svoje navijače iz Kine, jer su jedni od najodanijih. Uvek se trudim da im se zahvalim za podršku koju mi pružaju na terenu, posle mečeva, ali i na treninzima i ispred hotela. Što se uspomene tiče, to su svakako turniri koje sam osvajao u Pekingu i Šangaju, ali i poseta Kineskom zidu. Nažalost, nisam stigao da obiđem dosta toga, što se nadam da ću u budućnosti i uspeti".

Pored provođenja vremena sa svojim najmilijima, šta voliš da radiš u slobodno vreme?

"Od kada sam postao otac, i nemam previše vremena za druge obaveze. Trudim se da pomažem svojoj ženi oko sina, koji sada ima oko šest nedelja, pa tako uglavnom sve vreme provodim s njima dvoma (iako ona obavi veći deo posla). Ali, u mom ’prošlom’ životu, voleo sam da se bavim drugim sportovima, provodeći vreme u prirodi, a nadam se da ću isto raditi i u budućnosti sa mojim sinom“.

Kada bi mogao da biraš – da li bi pre izabrao tenis sa Pitom Samprasom ili skijanje sa Albertom Tombom?

"Kada bih mogao da biram... Uh, težak bi to bio izbor. Gotovo nemoguć. Ali, trudio bih se da napravim neko druženje koje obuhvata i skijanje i tenis, celodnevni program sa Samprasom i Tombom. Iako sam odrastao na planini, i veliki sam ljubitelj skijanja, ipak bih kao teniser morao da dam prednost Pitu".

Koji je tvoj savet za sadašnje juniore, kada bi se našli u teškoj situaciji u meču i kada im ništa ne bi polazilo za rukom?

"Fokus na disanje, i kontrola misli na najjednostavnije stvari, kako bi odgnali prtisak, kada vam ne ide ništa od ruke. Naravno, sve je to teže reći nego učiniti. Mečevi u juniorskoj konkurenciji su jako teški. Svako se bori za sebe, za mesto među profesionalcima,za pažnju sponzora...Jako je teško, ali uz vredan rad je sve moguće“.

Kako bi u tri reći opisao svoj fan klub "NoleFam"?

"Snaga, ljubav i podrška".

Kakav savet imaš za roditelje budućih tenisera?

"Svako ko se odlučio da postane teniser uticao je na celokupnu porodicu. Ja sam, na primer, krenuo iz jako teške situacije, iz zemlje koja je bila u ratu, ali se nisam predavao. Dobar deo čoveka dolazi iz kuće, a sve je lakše kada slušate roditelje i upijate njihove savete, jer samo tako možete da napredejute. Takođe, i roditelji moraju da povedu računa oko načina i principa na koji poklanjaju pažnju i utiču na svoje dete. Mora da postoji granica. Tako, rad na terenu treba ostaviti profesionalcima, dok bi neke stvari i samo dete trebalo da odluči".

Šta kažeš protivniku na mreži?

„Često mi postavljaju to pitanje, uglavnom novinari, ne bi me čudilo da postave i mikrofon na mreži... Uglavnom je to ’Dobar meč’, ’Sjajna igre’ ili nešto u tom kontekstu... Ali, ima i mečeva kada igram sa svojim prijateljima, kada uglavnom sledi i zagrljaj“.
Šta najviše voliš da radiš sa sinom?

"Želim da gledam svaki njegov potez, svaki dah, bukvalno sve što moj sin uradi, jer ne želim ništa da propustim. Pošto su mi svi rekli da klinci jako brzo rastu, pa želim što više da uživam“.

Koji ti je omiljeni pisac i zašto?

"Ima ih mnogo, ali za ovo druženje bih izdvojio Branka Ćopića i Ivu Andrića. Ćopića izuzetno cenim, a i moja fondacija podržava rad pozorišta 'Boško Buha', koje će naredne godine obeležeiti sto godina od njegovog rođenja – kada će biti igrana predstava 'Magareće godine'. S druge strane, Andrić je naš nobelovac koji je zadužio Srbiju, kao i Čopić, i učinio mnogo toga za naš narod. A, ovom prilikom, želim da se zahvalim i mom velikom prijatelju Emiru Kusturici, koji je u saradnji sa vladom Republike Srpske sagradio ’Andrić Grad’ u Višegradu, posvećen velikom piscu, a ja sam imao čast da ga posetim i mogu vam reći da je fenomenalan".

 

Komentari / 0

Ostavite komentar