Zbog zamjene beba traže 12 miliona dolara

Dvije djevojčice zamijenjene su u porodilištu u Francuskoj i odrasle su u pogrešnim porodicama. Dvadeset godina poslije, porodice traže 12 miliona evra odštete. 

Svijet 03.12.2014 | 08:12
Zbog zamjene beba traže 12 miliona dolara

Nevjerojatna priča počela je prije dvije decenije u porodilištu u Cannesu kad je Sophie Serrano rodila djevojčicu Manon.

Dijete je patilo od žutice i stavljeno je u inkubator na fototerapiju. Do nje je bilo drugo novorođenče, Melanie, s istim problemom.

Medicinska sestra je po završetku terapije djevojčice vratila pogrešnim roditeljima. Majke su osjetile da nešto nije u redu pa je gospođa Serrano ukazala bolničkom osoblju da njena kći sada ima tamniju kožu.

Objašnjeno joj je da se to dogodilo zbog učinka svjetiljki u inkubatoru. S godinama su sumnje postajale izraženije.

Manon Serrano često su u njezinu selu zadirkivali da je "poštareva kći" jer je potpuno drugačija od oca. Kad joj je bilo deset, otac je odlučio otići na test očinstva. Pokazalo se da joj nije biološki otac. A još je veći šok nastao kad se potvrdilo da joj Sophie Serrano nije ni biološka majka.

Istragom koja je slijedila potvrđeno je da njihova biološka kći živi u porodici udaljenoj 30 kilometara.

- Uništili su me, rekla je Manon Serrano za list Nice-Matin. - Oduzeli su mi snove, moje nade, želje da imam djecu.

Dvije porodice su se sastale, ali su odlučile da neće pokušati ponovo zamijeniti djevojke da bi živjele s biološkim roditeljima.

- Društvene, obrazovne i kulturne razlike (između dvije porodice) bile su prevelike i samo su pojačale bol, rekla je Sophie Serrano.

Međutim, dogovorile su se da će tužiti kliniku u Cannesu, ali su spor izgubile zbog zastare. Sada građanskom tužbom traže odštetu od 12 miliona dolara, za svakog roditelja i djevojku po tri miliona. Tužile su kliniku, ljekare koji su nadgledali porod i medicinsku sestru, piše Hina. Bolnica u Cannesu priznala je grešku, ali za nju krivi medicinsku sestru koja je tada imala problema s alkoholizmom. Odštetu nemaju namjeru platiti. 

Komentari / 0

Ostavite komentar