Ukrajina dobija Vladu 27. novembra

Konačan tekst sporazuma o uspostavljanju koalicije u ukrajinskom parlamentu biće potpisan na prvoj sednici novog parlamenta 27. novembra.

 

Svijet 21.11.2014 | 19:55
Ukrajina dobija Vladu 27. novembra

Predstavnici ukrajinskog Narodnog Fronta, Radikalne partije, Samopomoć, Blok Petra Porošenka i Batkivščina Julije Timošenko potpisali su u četvrtak uveče nacrt sporazuma koalicije, prenela je agencija
Tass.

Prema toj konačnoj verziji nacrta sporazuma, učesnici u vladajućoj koaliciji se obavezuju da istraže ubistva demonstranata na kijevskom Trgu nezavisnosti u februaru 2014. godine.

Takođe, obavezuju se da će ukinuti poslanički imunitet, da će osigurati jednakost svih državnih zvaničnika pred zakonom kao i da će da ograniče sve vrste imuniteta protiv krivičnog gonjenja.

Kao glavni zadatak koalicije u dokumentu je navedeno obezbeđivanje potencijala odbrane Ukrajine, ekonomski rast, zaštita ljudskih prava i sloboda građana Ukrajine.

Jedan od zadataka koalicije biće i zaštita pravnih interesa krimskih Tatara, svih ukrajinskih građana koji žive u privremeno okupiranim teritorijama Krima i Sevastopolja, delovima regiona Lugansk i Donjeck i oslobađanje tih teritorija.

Primena sporazuma između Ukrajine i EU biće osnova reformi u Ukrajini, navedeno je u dokumentu.

Narodni Front premijera Arsenija Jacenjuka imaće 54 poslanička mesta u Vrhovnoj radi, Blok Petra Porošenka 63 mesta, Samopomoć 32 mesta, Opozicioni blok 27 mesta, Radikalna partija 22 i Batkivščina 17 poslaničkih mesta, navela je agencija Tas s.

Komentari / 0

Ostavite komentar