Barkos: Opet bih došao u Zvezdu!

Napadač Gremija drugi je strelac brazilske Serije A, a dok je bio u Crvenoj zvezdi postigao je samo tri pogotka.

Fudbal 16.11.2014 | 12:00
Barkos: Opet bih došao u Zvezdu!

Drugi strelac brazilske Serije A Ernan Barkos igrao je u Crvenoj zvezdi u sezoni 2007/2008 i tada je naišao na loš prijem srpske fudbalske javnosti, kao i nekih saigrača, a postigao je samo tri gola na 21 utakmici.

On nastupa za Gremio, koji je treći u Brazileirau i drugi je strelac lige sa 15 postignutih golova, od kojih je poslednji dao u subotu uveče na okršaju sa Krisijumom.

Dugokosi Argentinac za Novosti otkriva razloge njegovog lošeg snalaženja u Srbiji.
"Najveći problem mi je bio jezik", rekao je.

Nije ni pretpostavljao da ga se navijači crveno-belih sećaju.
"Zar me se navijači sećaju? Neverovatno, bilo je to pre mnogo godina, a ništa nisam pokazao. Došao sam u Zvezdu sa željom da ostanem zauvek", otkriva bivši reprezentativac Argentine.

Špic Gremija nije znao da su ga u našoj zemlji prozvali Varkos.
"Nisam znao za to, ali naravno da su me zvali tako. I sam bih sebe nazvao Varkos. Nigde nisam igrao tako slabo kao u Zvezdi. Drago mi je kada se prate moje igre, ali krivo mi je što nije bilo više mečeva kao onaj na kome sam postigao dva gola", seća se duela sa Banatom korpulentni Argentinac.

Šteta je što ružne uspomene preovlađuju.
"Salas, Molina i ja nismo dočekani na pravi način. Osećali smo se veoma loše, jer su nas neki igrači sabotirali. Ne svi, neki jednostavno nisu znali kako da pričaju sa nama i ustezali su se, ali bilo je onih koji nisu hteli da nam dodaju loptu. Ne sećam se više o kojim je igračima reč. Imao sam problem sa njim (Jestrovićem - sa kojim je Barkos imao fizički okršaj). Ali, to je bio jedinstven slučaj. Nisam se tukao sa ostalima, ali smo imali velike razlike u mišljenju. Sve to je mnogo uticalo na igru. Ako ti neko ne daje loptu, manje su šanse da ćeš postići gol. Ne žalim zbog sebe, snašao sam se ja posle. Žao mi je što su pojedinci igrali protiv klubi i divnih navijača", pohvalio je Delije za Novosti.

Najviše su ga bolele medijske spekulacije o njegovoj navodnoj epilepsiji kao i informacije da je u Zvezdu došao pošto je bio potpuno van forme.
"Da sam imao bilo kakav zdravstveni problem ili bio nespreman, nikad ne bih prošao medicinske preglede. Imam 30 godina i savršeno se osećam. Planiram da igram još sedam, osam sezona", iskren je nesuđeni Zvezdin superstar.

U svetu ovog fudbalera zovu Pirat, ponajviše zbog imidža. Bio je prvi strelac u Kini i Ekvadoru, pa ga je Skolari doveo u Palmeiras 2012. godine.
"Zahvalan sam Zvezdi jer mi je pružila šansu da igram u Evropi. Bili su to divni dani, navijači su pravili sjajnu atmosferu na stadionu. Da nisam imao taj problem u svlačionici, sigurno bih ostao. Ali, to je fudbal. Sada sam srećan u Gremiju. Svi su prijatni prema meni i uživam na terenu. To je recept za toliko golova. Čim sam došao, osetio sam da ću u ovom klubu da dam sto odsto", zaključuje drugi strelac brazilskog šampionata.

Da u nekoj varijanti Barkosu ponovo stigne ponuda od Zvezde, ne bi je odmah odbio, iako mu i dalje duguju novac.
"Neću tužiti klub, šta bih imao od toga? Razmotrio bih ponudu, zašto da ne? Nemam nikakva loša osećanja prema Zvezdi, čak ni prema tim igračima sa kojima sam imao problema. Ko zna zašto se tako ponašaju. Igrao sam posle sa jednim srpskim fudbalerom, Markom Zorićem. Sa njim sam imao odličan odnos, tako da ne stavljam sve Srbe u isti koš", dodao je fantastični napadač koji je doživeo malo kasniji procvat.

Eto, da su neki od tadašnjih Zvezdinih igrača imali malo više razumevanja, da je neko umeo da prihvati Barkosa, Molinu i Salasa kao braću i saigrače, možda bi naš aktuelni šampion imao jednu od zvezda južnoameričkog fudbala i danas. Kada se na sve ovo pridoda i činjenica da je Molina bio biran za najboljeg igrača Kopa Libertadoresa, svi bi trebalo da se zapitamo zbog čega je naš odnos prema kvalitetnim strancima bio takav kakav je bio.

Barkos je tokom karijere igrao za Rasing, Gvarani, Olmedo, Zvezdu, Urakan, Šangaj, Šenžen, LDU Kito, Palmeiras i Gremio.

Komentari / 0

Ostavite komentar