Баркос: Опет бих дошао у Звезду!

Нападач Гремија други је стрелац бразилске Серије А, а док је био у Црвеној звезди постигао је само три поготка.

Фудбал 16.11.2014 | 12:00
Баркос: Опет бих дошао у Звезду!

Други стрелац бразилске Серије А Ернан Баркос играо је у Црвеној звезди у сезони 2007/2008 и тада је наишао на лош пријем српске фудбалске јавности, као и неких саиграча, а постигао је само три гола на 21 утакмици.

Он наступа за Гремио, који је трећи у Бразилеирау и други је стрелац лиге са 15 постигнутих голова, од којих је последњи дао у суботу увече на окршају са Крисијумом.

Дугокоси Аргентинац за Новости открива разлоге његовог лошег сналажења у Србији.
"Највећи проблем ми је био језик", рекао је.

Није ни претпостављао да га се навијачи црвено-белих сећају.
"Зар ме се навијачи сећају? Невероватно, било је то пре много година, а ништа нисам показао. Дошао сам у Звезду са жељом да останем заувек", открива бивши репрезентативац Аргентине.

Шпиц Гремија није знао да су га у нашој земљи прозвали Варкос.
"Нисам знао за то, али наравно да су ме звали тако. И сам бих себе назвао Варкос. Нигде нисам играо тако слабо као у Звезди. Драго ми је када се прате моје игре, али криво ми је што није било више мечева као онај на коме сам постигао два гола", сећа се дуела са Банатом корпулентни Аргентинац.

Штета је што ружне успомене преовлађују.
"Салас, Молина и ја нисмо дочекани на прави начин. Осећали смо се веома лоше, јер су нас неки играчи саботирали. Не сви, неки једноставно нису знали како да причају са нама и устезали су се, али било је оних који нису хтели да нам додају лопту. Не сећам се више о којим је играчима реч. Имао сам проблем са њим (Јестровићем - са којим је Баркос имао физички окршај). Али, то је био јединствен случај. Нисам се тукао са осталима, али смо имали велике разлике у мишљењу. Све то је много утицало на игру. Ако ти неко не даје лопту, мање су шансе да ћеш постићи гол. Не жалим због себе, снашао сам се ја после. Жао ми је што су појединци играли против клуби и дивних навијача", похвалио је Делије за Новости.

Највише су га болеле медијске спекулације о његовој наводној епилепсији као и информације да је у Звезду дошао пошто је био потпуно ван форме.
"Да сам имао било какав здравствени проблем или био неспреман, никад не бих прошао медицинске прегледе. Имам 30 година и савршено се осећам. Планирам да играм још седам, осам сезона", искрен је несуђени Звездин суперстар.

У свету овог фудбалера зову Пират, понајвише због имиџа. Био је први стрелац у Кини и Еквадору, па га је Сколари довео у Палмеирас 2012. године.
"Захвалан сам Звезди јер ми је пружила шансу да играм у Европи. Били су то дивни дани, навијачи су правили сјајну атмосферу на стадиону. Да нисам имао тај проблем у свлачионици, сигурно бих остао. Али, то је фудбал. Сада сам срећан у Гремију. Сви су пријатни према мени и уживам на терену. То је рецепт за толико голова. Чим сам дошао, осетио сам да ћу у овом клубу да дам сто одсто", закључује други стрелац бразилског шампионата.

Да у некој варијанти Баркосу поново стигне понуда од Звезде, не би је одмах одбио, иако му и даље дугују новац.
"Нећу тужити клуб, шта бих имао од тога? Размотрио бих понуду, зашто да не? Немам никаква лоша осећања према Звезди, чак ни према тим играчима са којима сам имао проблема. Ко зна зашто се тако понашају. Играо сам после са једним српским фудбалером, Марком Зорићем. Са њим сам имао одличан однос, тако да не стављам све Србе у исти кош", додао је фантастични нападач који је доживео мало каснији процват.

Ето, да су неки од тадашњих Звездиних играча имали мало више разумевања, да је неко умео да прихвати Баркоса, Молину и Саласа као браћу и саиграче, можда би наш актуелни шампион имао једну од звезда јужноамеричког фудбала и данас. Када се на све ово придода и чињеница да је Молина био биран за најбољег играча Копа Либертадореса, сви би требало да се запитамо због чега је наш однос према квалитетним странцима био такав какав је био.

Баркос је током каријере играо за Расинг, Гварани, Олмедо, Звезду, Уракан, Шангај, Шенжен, ЛДУ Кито, Палмеирас и Гремио.

Коментари / 0

Оставите коментар