Ovo je Van Galova mračna strana!

Autor Hugo Borst u biografiji o treneru Mančester junajteda govorio o manje poznatim detaljima iz života čuvenog Holanđanina.

Fudbal 12.11.2014 | 19:45
Ovo je Van Galova mračna strana!

Tanka je linija između genija i ludaka, a Luj van Gal jedan je od onih koji se ne boji koračanja po njoj. Još i pre no što je seo na klupu Mančester junajteda pisali smo o egu koji probija plafon (što između ostalog podrazumeva i povremeno skidanje gaća u svlačionici kako bi igrači shvatili ko je ko), ali sada su na površinu isplivale i mnogo manje simpatične karakterne crte 63-godišnjeg stručnjaka.

Naime, poznati holandski novinar Hugo Borst je u novoj biografiji o Van Galu otkrio da je vremešni trener umeo da ide iz krajnosti u krajnost, ali da je po pravilu trepa – njegova supruga Trus. Posebno kada Luj "potegne koju". Alkohol mu nije prijao, a sve crne misli ispoljavao je baš prema lepšoj polovini.
"Ponašao se prema njoj kako džentlmeni ne bi trebalo da rade. Štaviše, nekada se ponaša apsolutno sramno", naveo je Borst pojašanjavajući da je Trus, sa kojom je Van Gal u braku od 2008, nekoliko puta u društvu slušala o tome kako će on se razvesti od nje.

Doduše, umeo je i da je "pohvali".
"Imam divnu suprugu… I seks je dobar", rekao je Van Gal u prisustvu supruge u jednom intervjuu za nemačku tlevizijsku stanicu.

Naravno i fudbaleri su bili "čašćavani". Bivši golman AZ Alkmara Kalid Sinu prisetio se kako Van Gal tokom ere u tom klubu nije želeo da se rukuje sa igračima ako ne pobede. A znalo je da bude i mnogo gore.
"Redovno me je maltretirao, ali se posebno sećam da je jednom toliko vikao na mene da mu je proteza poletela u vazduh".

Ali ni Van Gal nije sam đavo. Iako su trenuci kojima pokazuje svoju nežnu stranu zaista rariteti. Tako je recimo, baš u društvu supruge Trus, odmah otrčao u bolnicu kada je saznao da je jedan poznati fudbalski sudija iz Holandije teško bolestan. Kažu da je pacijent toliko uživao u ćaskanju da je lekarsko osoblje jednostavno moralo da zažmuri na jedno oko i produži vreme posete. Tri dana kasnije sudija je preminuo.

Vredan pohvale je i Van Galov gest dobre volje prema predsedniku AZ Alkmara Dirku Šeringu, kojem je, kada je ovaj bankrotirao, dao oko 200.000 evra kako bi stao na noge. Zaposleni kakvog bi svaki gazda poželeo reklo bi se.

A koliko je gladan uspeha možda i najbolje pokazuje naizgled nebitan detalj iz njegove igračke karijere. Dok je bio poluprofesionalac u Sparti svaki dan je na trening i nazad vozio nestvarnih 290 kilometara! Posledica – tri teška udesa.

Sujeta ga ipak možda i najbolje opisuje. Kada je kupovao vilu u Portugalu birao je kuću svega 100 metara udaljenu od doma zakletog neprijatelja Ronalda Kumana. Kao po starom srpskom seoskom običaju Van Gal je kupio veću, lepšu, skuplju. Kuman je inače sada trener Sautemptona kojem će Mančester junajted gostovati 8. decembra. Biće zanimljivo.

Komentari / 0

Ostavite komentar