Ulaganje Slovačke u Gradsku toplanu Pale

Ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica posjetio je opštinu Pale i tom prilikom razgovarao sa načelnikom Miodragom Kovačevićem i njegovim saradnicima.

Republika Srpska 05.11.2014 | 18:30
Ulaganje Slovačke u Gradsku toplanu Pale

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević upoznao je ambasadora Slovačke u BiH sa brojnim potencijalima ove lokalne zajednice i razgovarao o mogućnostima saradnje na polju ekonomije, obrazovanja, privrede i turizma.

Dogovoreno je da se sa pojedinim gradovima Slovačke izgrade partnerski odnosi, prije svega na polju obrazovanja, gdje bi najveću korist imali fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji se nalaze u Palama.

Ipak, glavna tema razgovara bila je pronalaženje investitora iz Slovačke koji bi investirao u Gradsku Toplanu Pale.

"Mi bi ustupili tu komunalnu djelatnost, shodno aktima koje smo prilagodili na posljednjim skupštinama opštine, investitoru koji bi sigurno imao ekonomski interes da to radi. Ono što smo mi preuzeli kao obavezu jeste da napravimo elaborat kada je u pitanju naša Toplana i da te podatke dostavimo ambasadi Slovačke, a ti podaci će biti predstavljeni zainteresovanim investitorima na jednom ekonomskom forumu koji će održati sljedeće sedmice", ističe načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević.

Ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica kaže da se upoznao sa situacijom na području Pala, te da je uvidjeo na kojim se mjestima može ostvariti međusobna saradnja.

"Postoji mogućnost saradnje u oblasti energetike, kao i u oblasti zimskog turizma. I mi i opština Pale imamo dosta potencijala, kao što je Jahorina, koja je vrlo interesantno mjesto i za strance", dodaje
Pšenica.

Prilikom posjete Palama, slovački ambasador u BiH otvorio je izložbu fotografija na temu "Ustanak slovačkog naroda protiv fašizma", koja je postavljena u prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar