Ričard Brenson: Nastaviću projekat svemirskog turizma

Osnivač grupe "Virdžin Galaktik", ser Ričard Brenson, izjavio je danas da će nastaviti projekat svemirskog turizma uprkos jučerašnjoj eksploziji jedne od njegovih letelica iznad kalifornijske pustinje Mohave.

Svijet 01.11.2014 | 11:42
Ričard Brenson: Nastaviću projekat svemirskog turizma

Jedan pilot je poginuo na licu mesta, a drugi je teško ranjen juče kada je eksplodirala letelica SpejsŠip 2 na probnom letu. "Virdžin Galaktik" je saopštio da je tokom probnog leta došlo do "ozbiljne anomalije".

Brenson je rekao da je "šokiran i tužan", ali da će "istrajati" u poduhvatu turizma u svemiru.

Zvaničnici iz američke Nacionalne agencije za bezbednost saobraćaja danas počinju istragu koja će, verovatno, trajati nekoliko dana, javlja BBC.

Brenson je na blogu napisao da su svi učesnici njegovog projekta "veoma ožalošćeni".
"Sve naše misli su smerene na porodice svih koji su pogođeni ovim tragidčnim događajem", napisao je on.

Brenson je, takođe, najavio da se uputio u Kaliforniju, rekavši da je "to jedno od najtežih putovanja na koje je ikada morao da ide".
"Svemir je težak, ali vredi truda. Mi ćemo istrajati i nastaviti sa projektom", dodao je osnivač "Virdžin Galaktika" i rekao da će njegova kompanija u potpunosti sarađivati u istrazi.

Izvršni direktor "Virdžin Galaktika" Džordž Vajtsajds je na konferenciji za novinare u Kaliforniji ponovio Brensonove izjave.
"Budućnost na mnogo načina počiva na teškim danima kao što je ovaj, ali mi verujemo da dugujemo našem timu da to razumemo i krenemo napred. A to ćemo i uraditi", kazao je Vajtsajds.

Ostaci letelice su rasuti po pustinji Mohave, severoistočno od Los Anđelesa. Policija je obezbedila mesto nesreće zbog straha da bi delovi olupine mogli eksplodirati.

Oba pilota su radila za kompaniju "Skejld kompozit" koja je dizajnirala letelicu koja je bila pričvršenja za avion Beli vitez 2, od koje se odvojila na visini od 13.700 metara zbog testiranja motora. Srušila se ubrzo posle toga, navodi BBC.

Više od 800 ljudi je već platilo ili dalo depozit za putovanje na SpejsŠipu 2 koje košta oko 200.000 dolara po osobu, a među njima je i poznati američki glumac Leonardo di Kaprio.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar