Ричард Бренсон: Наставићу пројекат свемирског туризма

Оснивач групе "Вирџин Галактик", сер Ричард Бренсон, изјавио је данас да ће наставити пројекат свемирског туризма упркос јучерашњој експлозији једне од његових летелица изнад калифорнијске пустиње Мохаве.

Свијет 01.11.2014 | 11:42
Ричард Бренсон: Наставићу пројекат свемирског туризма

Један пилот је погинуо на лицу места, а други је тешко рањен јуче када је експлодирала летелица СпејсШип 2 на пробном лету. "Вирџин Галактик" је саопштио да је током пробног лета дошло до "озбиљне аномалије".

Бренсон је рекао да је "шокиран и тужан", али да ће "истрајати" у подухвату туризма у свемиру.

Званичници из америчке Националне агенције за безбедност саобраћаја данас почињу истрагу која ће, вероватно, трајати неколико дана, јавља ББЦ.

Бренсон је на блогу написао да су сви учесници његовог пројекта "веома ожалошћени".
"Све наше мисли су смерене на породице свих који су погођени овим трагидчним догађајем", написао је он.

Бренсон је, такође, најавио да се упутио у Калифорнију, рекавши да је "то једно од најтежих путовања на које је икада морао да иде".
"Свемир је тежак, али вреди труда. Ми ћемо истрајати и наставити са пројектом", додао је оснивач "Вирџин Галактика" и рекао да ће његова компанија у потпуности сарађивати у истрази.

Извршни директор "Вирџин Галактика" Џорџ Вајтсајдс је на конференцији за новинаре у Калифорнији поновио Бренсонове изјаве.
"Будућност на много начина почива на тешким данима као што је овај, али ми верујемо да дугујемо нашем тиму да то разумемо и кренемо напред. А то ћемо и урадити", казао је Вајтсајдс.

Остаци летелице су расути по пустињи Мохаве, североисточно од Лос Анђелеса. Полиција је обезбедила место несреће због страха да би делови олупине могли експлодирати.

Оба пилота су радила за компанију "Скејлд композит" која је дизајнирала летелицу која је била причвршења за авион Бели витез 2, од које се одвојила на висини од 13.700 метара због тестирања мотора. Срушила се убрзо после тога, наводи ББЦ.

Више од 800 људи је већ платило или дало депозит за путовање на СпејсШипу 2 које кошта око 200.000 долара по особу, а међу њима је и познати амерички глумац Леонардо ди Каприо.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар