Kome je ovakav poslovni ambijent povoljan?

RS i BiH se po ekonomskim parametrima  nalazi na začelju zemalja u regionu. Istovremeno  se  ističe kako je BiH područje sa povoljnim poslovnim ambijentom i to takvim da strani investitori ili bježe ili zaobilaze BiH.

Republika Srpska 27.10.2014 | 20:57
Kome je ovakav poslovni ambijent povoljan?

Nije rijetkost da strani kapital pompezno uđe na glavna vrata, ali samo sa ciljem izvlačenja ekstra profita na sporedna vrata i to mimo zakona i bez ikakve odgovornosti.

"Povoljan poslovni ambijent".

Riječi koje se konstantno izgovaraju bez dubljeg značaja. Pad proizvodnje, posljedice poplava, pad direktnih stranih investicija, koje su u prvih devet mjeseci iznosile samo 60 miliona maraka, te 556 hiljada nezaposlenih razlog  za alarm.

Vlast treba hitno reagovati.

Međutim, povoljnog poslovnog ambijenta nadležni se sjete samo u predizborno vrijeme i kada treba povećati namete i to s razlogom.

Proizvodnja i stvaranje nove vrijednosti je daleko, daleko iza trgovine. Strani trgovački lanci su često u Srpskoj i BiH dočekani pompezno sa presjecanjem vrpci političara, baš kao da se otvara novi proizvodni pogon,ali trgovina je trgovina.

Najčešće se prodaje roba iz matične zemlje trgovačkog lanca i sav novac iznosi iz zemlje. Tako se na velika vrata dočekuje vrhunska investicija, a na sporedna, mimo zakona, iznosi ekstra profit i to bez da ikakve odgovornosti.

Zar treba očekivati da u zemlji u kojoj prevladava mutna bara  pliva pastrmka, pita Vukelić  dodajući da zato ne čudi što takvi strani investitori za sobom ostavljaju dugove i to bez ikakvih sankcija.

Njih nema ni za one, koji dobre potencijalne investitore odbijaju od prostora  RS i BiH.

Oni kad vide te povoljnosti sami odu i to bez, kako sad stvari stoje, ičije krivice.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ostoja

27.10.2014 20:19

Koji mozak bi ulozio svoj kapital u drzavu u kojoj institucije sistema guse i ono malo realnog sektora koji pokusava da se odrzi

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

27.10.2014 23:46

ŠTO SE ČUDITE OSTOJA, OVDE LJUDI NEMAJU MOZGA... KAKAV POVOLJAN POSLOVNI AMBIJENT, TOGA OVDE NEMA, OVDE IMAMO KATASTROFU OD DRŽAVE DO ENTITETA I PARTIJA KOJE SU DRUŠTVA JEDNOG LICA (SVAKO TO LICE SE LEGITIMIŠE KAO PREDSTAVNIK NEKOG UGROŽENOG NARODA)...OVO ISTORIJA NIJE ZABILJEŽILA JOŠ OD TURAKA

ODGOVORITE
Name

bl

28.10.2014 01:09

LUDA ZEMLJA SKROZ, KAŽU FIRMA SE OTVARA ZA DVA DANA ALI SE ČEKA PDV BROJ TRI MJESECA, KRETENIZAM. FUJ

ODGOVORITE
Name

Da se zna

28.10.2014 09:11

BiH je na dnu, a RS je još niže, niže od FBiH.

ODGOVORITE