Radnici prijete samospaljivanjem

Radnici sarajevskog preduzeća "Feroelektro", u znak protesta zbog bahatosti uprave i nastavka agonije u kojoj se nalaze, zaprijetili su danas da će se spalili u prostorijama firme u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 16.10.2014 | 14:46
Radnici prijete samospaljivanjem

 Radnici su jutros bili šokirani kada su vidjeli da je iz prostorija u zgrade uprave krišom iznesena sva računarska i tehnička oprema.Oni su prvo pomislili da je riječ o pljački, ali su brzo shvatili da je riječ o novoj prevari uprave.

"Mi ćemo se ovdje spaliti!", poručila je radnica Munevera Drugovac.Predsjednik Sindikata "Feroelektra" Senad Smajić tvrdi da je ovaj čin samo produženje bahatosti uprave i nastavak agonije zaposlenih u ovom nekadašnjem gigantu u proizvodnji prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala poznatih brendova."U ponedjeljak, 13. oktobra, smo sa upravom dogovorili da nam isplati jednu od 27 zaostalih plata. Rekli su nam da dođemo danas u 10.00 časova, a mi smo došli u 8.00 časova.Međutim, zatekli smo pustoš. Prema našim informacijama, navodno žele ovu zgradu da izdaju pod zakup hrvatskom konzulatu u što mi čisto sumnjamo. Sve i da se to dogodi, mi radnici od te zakupnine ne bi imali ništa", rekao je Smajić.

Prošle sedmice Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH /FBiH/ podnijela je posebnom Odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima protiv Gorana Stanića i grupe lica u preduzećima "Feroelektro" i "Stanić-invest", i s njima povezanim društvima.

U izvještaju se navodi da je riječ o licima za koje se sumnja da su preduzimali radnje koje su dovele do finansijskog obezvrijeđivanja preduzeća "Feroelektro", i za koje se smatra da postoje osnovi sumnje o počinjenju krivičnog djela organizovanog kriminala, prevare, falsifikovanja službene isprave, zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

U izvještaju se navodi i da je, nakon što su Agencija za privatizaciju u FBiH kao prodavac, i "Stanić-invest" kao kupac 15. januara zaključili Ugovor o kupoprodaji državnog kapitala "Feroelektra", utvrđeno da kupac ne izvršava svoje ugovorene obaveze, prije svega, po osnovu investiranja-ulaganja.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RF

16.10.2014 13:01

Koja je to bila trgovačka kuća prije rata. Pravi profesionalci. Nisu uvozili djidje-midje iz Kine nego poluproizvode za našu domaću industriju. Ako se ovdje radi o njima.

ODGOVORITE
Name

xy

16.10.2014 17:01

Radnici su uvijek izrađeni, uvjeren sam da će nova vlast, na čelu sa SDA riješiti ovaj problem na svoj kapitalistički način, ako neko želi da se spali, država donira benzin.

ODGOVORITE
Name

disel

16.10.2014 22:05

al ce te ih zajebat... pa oni bi rostiljali na vama..

ODGOVORITE