Rusija ne želi ništa od Obame

Izjava Baraka Obame da je Rusija među pretnjama čovečanstvu na drugom mestu posle ebole, a ispred "Islamske države" je za žaljenje, smatra premijer Rusije.

Svijet 15.10.2014 | 17:03
Rusija ne želi ništa od Obame

Dmitrij Medvedev je i kategorički odbacio mogućnost "resetovanja" rusko-američkih odnosa sve dok su na snazi sankcije Rusiji.

"Čak ne želim ni da komentarišem to, za žaljenje je, to je neko zastranjivanje u glavi. I kakvo je tu resetovanje moguće?", rekao je Medvedev u intervjuu TV kanalu CNBC.

"Ne, naravno. Apsolutno je nemoguće", dodao je Medvedev.
"Razumem zabrinutost koju mogu da imaju naši partneri - i povodom međunarodne situacije i toga što se dešava u Evropi i na teritoriji Ukrajine. Ali kada se temeljni osnovi međunarodnih odnosa - to što smo teškom mukom uspostavljali, žrtvuju ograničenjima samo da bi se pokazalo 'mnogo smo jaki' i kako ćemo nekoga kazniti, meni se to čini apsolutno destruktivnim, rekao bih čak da je to glupa pozicija", kazao je ruski premijer, a prenosi RIA Novosti.

"Nismo mi smislili te sankcije, smislili su ih naši partneri u međunarodnoj zajednici. Kako se kod nas kaže - Bog će im suditi. Mi ćemo, nesumnjivo, te sankcije preživeti", naglasio je Medvedev.

Medvedev je, istovremeno, izrazio uverenje da će Moskva uspeti da pronađe alternativu za opremu za naftu i gas iz Evrope i SAD i realizuje velike energetske projekte, između ostalog i iz Kine, i ponovio da će pod zapadnim sankcijama mesto evropskih partnera na ruskom tržištu zauzimati drugi. Prema njegovim rečima, potrebno je vratiti se "makar do nule", pa tek posle toga kako razvijati odnose u budućnosti, a Rusija ne zatvara vrata nikome.

Medvedev je u intervjuu rekao da povlačenjem vojske od granice sa Ukrajinom Moskva nije "slala signal" Vašingtonu. Rusija, kako je istakao, "ne želi ništa" od Obame, pa ni ukidanje sankcija.

"Američki narod izabrao je Obamu, a ne ruski. I on odgovara američkom narodu a ne rukovodstvu Rusiji ili ruskom narodu", naglasio je Medvedev, zalažući se za razlikovanje "političke frazeologije od 'realnog života'".

"A realan život sastoji se u sledećem: nas mnogo uznemirava ono što se dešava na teritoriji Ukrajine. Želeli bismo da se građanski rat, koji je tamo izbio zbog državnog udara početkom ove godine, završi, kako bi Ukrajina mogla da se razvija mirno i stabilno", rekao je predsednik ruske vlade.

Prema njegovim rečima, Ukrajina može da bira da li će u Evropsku uniju ili "na drugu stranu", "Ukrajinci treba sami da odluče gde će živeti", ali da je problem u tome što je "ukrajinsko društvo veoma snažno podeljeno".

"Neko želi u Evropu, građenje odnosa sa EU, neko smatra da treba graditi odnose sa Evroazijskim ekonomskim savezom koji smo mi stvorili. Neko hoće da govori samo ukrajinskim - samo ukrajinski! - a neko kaže, znate, čitav život sam govorio ruski, želim da govorim ruski", rekao je Medvedev, dodajući da je to koren problema stvorenih u Ukrajini "za poslednjih možda 20 godina".

Pritom je dodao da bi unitarno uređenje Ukrajine vodilo u ćorsokak, jer je "deo teritorije Ukrajine rekao - mi ne možemo tako da živimo". Ukoliko se žitelji Ukrajine dogovore o stvaranju federacije "možda će to pomoći razvoju Ukrajine", ocenio je Medvedev.

"Centralni deo Ukrajine, centralna vlada, treba da sluša istočni deo Ukrajine. Sviđali se njima ti ljudi ili ne, kako god ih oni nazivali, treba da sednu sa njima za pregovarački sto i dogovore se kako će zajedno živeti, ukoliko žele da žive zajedno. Eto to je najvažnije", naveo je premijer Rusije.

Prema oceni Medvedeva, Ukrajina je danas praktično bankrotirala, na granici je finansijskog kolapsa i ne servisira svoje obaveze, ne plaća gas i druge isporuke.

Medvedev je, uz to, potpunu odgovornost za letošnje rušenje malezijskog "boinga" iznad Donjecke oblasti pripisao Ukrajini po međunarodnom pravu, i rekao da je Kijev trebalo da skupi hrabrost i kaže da ne kontroliše te oblasti, a "Rusija tu nema nikakve veze".

U intervjuu je Medvedev naglasio da Rusija ne namerava da obnavlja bivši SSSR, jer je "nemoguće obnoviti nešto što je već nestalo", ne isključujući mogućnost da neke zemlje koriste tu tvrdnju radi "zbijanja redova".

"Čini mi se da neke zemlje, uključujući male, na žalost to koriste prosto kao način konsolidacije elita. Da, svi se sećamo: idu Rusi, znači može se konsolidovati, znači mogu se na toj tezi održati parlamentarni izbori. Pa, ako žele tako, neka se zanimaju", rekao je Medvedev.

"Svet se izmenio, Sovjetskog Saveza više nema. Postoji Ruska Federacije, koja je zasnovana na svom Ustavu, koji je usvojio narod naše zemlje", rekao je Medvedev, dodajući da taj Ustav sadrži u sebi univerzalne vrednosti - prioritet ljudskih prava, demokratiju, zaštitu privatne svojine, razvoj zemlje na tržišnim principima.

Medvedev je rekao i da se Moskva nikada nije distancirala od saradnje u borbi protiv terorizma, ističući da rešavanjem problema "Islamske države" treba da se bavi međunarodna zajednica a ne samo SAD.

"Rešenje o bilo kakvoj antiterorističkoj aktivnosti treba da bude zasnovano na međunarodnom konsenzusu. Ne na odlukama jedne zemlje, čak veoma uvažene, već na međunarodnom konsenzusu", rekao je Medvedev.

Na pitanje da li će Rusija pružiti vojnu pomoć u operaciji protiv ID dok SAD insistiraju na povlačenju sirijskog predsednika Bašara el-Asada, predsednik ruske vlade je ocenio da SAD "više ne insistiraju na odlasku Asada", već pokušavaju separatno da kontaktiraju sa rukovodstvom Sirije.

"Može se neko negativno odnositi prema Asadu, hteti njegovu ostavku, ali dok se to ne desi, samo je centralna vlada Sirije nosilac suvereniteta sirijskog naroda. I o tome treba misliti pri razmatranju pitanja o bilo kakvim akcijama", rekao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, mandat za sprovođenje antiterorističke operacije treba da se dobije u okviru međunarodnog prava, odnosno na bazi Povelje UN. Ako se takve akcije preduzimaju odlukama pojedinih vlada, čak i ako se to čini dobronamerno, to je loše, i to se već više puta dešavalo - u Iraku, u Avganistanu i dešavalo se i dešava u Siriji, rekao je Medvedev.

Govoreći o sirijskom konfliktu, ruski premijer je naglasio da rešenje treba da se traži unutar Sirije.

"Sirijci su višeslojna zajednica koja se sastoji od različitih veroispovesti - Alavita, šita, sunita, Druza i hrišćana. Svi oni treba da sednu za pregovarački sto i pokušaju da se dogovore", rekao je Medvedev.


Komentari / 0

Ostavite komentar