Русија не жели ништа од Обаме

Изјава Барака Обаме да је Русија међу претњама човечанству на другом месту после еболе, а испред "Исламске државе" је за жаљење, сматра премијер Русије.

Свијет 15.10.2014 | 17:03
Русија не жели ништа од Обаме

Дмитриј Медведев је и категорички одбацио могућност "ресетовања" руско-америчких односа све док су на снази санкције Русији.

"Чак не желим ни да коментаришем то, за жаљење је, то је неко застрањивање у глави. И какво је ту ресетовање могуће?", рекао је Медведев у интервјуу ТВ каналу ЦНБЦ.

"Не, наравно. Апсолутно је немогуће", додао је Медведев.
"Разумем забринутост коју могу да имају наши партнери - и поводом међународне ситуације и тога што се дешава у Европи и на територији Украјине. Али када се темељни основи међународних односа - то што смо тешком муком успостављали, жртвују ограничењима само да би се показало 'много смо јаки' и како ћемо некога казнити, мени се то чини апсолутно деструктивним, рекао бих чак да је то глупа позиција", казао је руски премијер, а преноси РИА Новости.

"Нисмо ми смислили те санкције, смислили су их наши партнери у међународној заједници. Како се код нас каже - Бог ће им судити. Ми ћемо, несумњиво, те санкције преживети", нагласио је Медведев.

Медведев је, истовремено, изразио уверење да ће Москва успети да пронађе алтернативу за опрему за нафту и гас из Европе и САД и реализује велике енергетске пројекте, између осталог и из Кине, и поновио да ће под западним санкцијама место европских партнера на руском тржишту заузимати други. Према његовим речима, потребно је вратити се "макар до нуле", па тек после тога како развијати односе у будућности, а Русија не затвара врата никоме.

Медведев је у интервјуу рекао да повлачењем војске од границе са Украјином Москва није "слала сигнал" Вашингтону. Русија, како је истакао, "не жели ништа" од Обаме, па ни укидање санкција.

"Амерички народ изабрао је Обаму, а не руски. И он одговара америчком народу а не руководству Русији или руском народу", нагласио је Медведев, залажући се за разликовање "политичке фразеологије од 'реалног живота'".

"А реалан живот састоји се у следећем: нас много узнемирава оно што се дешава на територији Украјине. Желели бисмо да се грађански рат, који је тамо избио због државног удара почетком ове године, заврши, како би Украјина могла да се развија мирно и стабилно", рекао је председник руске владе.

Према његовим речима, Украјина може да бира да ли ће у Европску унију или "на другу страну", "Украјинци треба сами да одлуче где ће живети", али да је проблем у томе што је "украјинско друштво веома снажно подељено".

"Неко жели у Европу, грађење односа са ЕУ, неко сматра да треба градити односе са Евроазијским економским савезом који смо ми створили. Неко хоће да говори само украјинским - само украјински! - а неко каже, знате, читав живот сам говорио руски, желим да говорим руски", рекао је Медведев, додајући да је то корен проблема створених у Украјини "за последњих можда 20 година".

Притом је додао да би унитарно уређење Украјине водило у ћорсокак, јер је "део територије Украјине рекао - ми не можемо тако да живимо". Уколико се житељи Украјине договоре о стварању федерације "можда ће то помоћи развоју Украјине", оценио је Медведев.

"Централни део Украјине, централна влада, треба да слуша источни део Украјине. Свиђали се њима ти људи или не, како год их они називали, треба да седну са њима за преговарачки сто и договоре се како ће заједно живети, уколико желе да живе заједно. Ето то је најважније", навео је премијер Русије.

Према оцени Медведева, Украјина је данас практично банкротирала, на граници је финансијског колапса и не сервисира своје обавезе, не плаћа гас и друге испоруке.

Медведев је, уз то, потпуну одговорност за летошње рушење малезијског "боинга" изнад Доњецке области приписао Украјини по међународном праву, и рекао да је Кијев требало да скупи храброст и каже да не контролише те области, а "Русија ту нема никакве везе".

У интервјуу је Медведев нагласио да Русија не намерава да обнавља бивши СССР, јер је "немогуће обновити нешто што је већ нестало", не искључујући могућност да неке земље користе ту тврдњу ради "збијања редова".

"Чини ми се да неке земље, укључујући мале, на жалост то користе просто као начин консолидације елита. Да, сви се сећамо: иду Руси, значи може се консолидовати, значи могу се на тој тези одржати парламентарни избори. Па, ако желе тако, нека се занимају", рекао је Медведев.

"Свет се изменио, Совјетског Савеза више нема. Постоји Руска Федерације, која је заснована на свом Уставу, који је усвојио народ наше земље", рекао је Медведев, додајући да тај Устав садржи у себи универзалне вредности - приоритет људских права, демократију, заштиту приватне својине, развој земље на тржишним принципима.

Медведев је рекао и да се Москва никада није дистанцирала од сарадње у борби против тероризма, истичући да решавањем проблема "Исламске државе" треба да се бави међународна заједница а не само САД.

"Решење о било каквој антитерористичкој активности треба да буде засновано на међународном консензусу. Не на одлукама једне земље, чак веома уважене, већ на међународном консензусу", рекао је Медведев.

На питање да ли ће Русија пружити војну помоћ у операцији против ИД док САД инсистирају на повлачењу сиријског председника Башара ел-Асада, председник руске владе је оценио да САД "више не инсистирају на одласку Асада", већ покушавају сепаратно да контактирају са руководством Сирије.

"Може се неко негативно односити према Асаду, хтети његову оставку, али док се то не деси, само је централна влада Сирије носилац суверенитета сиријског народа. И о томе треба мислити при разматрању питања о било каквим акцијама", рекао је Медведев.

Према његовим речима, мандат за спровођење антитерористичке операције треба да се добије у оквиру међународног права, односно на бази Повеље УН. Ако се такве акције предузимају одлукама појединих влада, чак и ако се то чини добронамерно, то је лоше, и то се већ више пута дешавало - у Ираку, у Авганистану и дешавало се и дешава у Сирији, рекао је Медведев.

Говорећи о сиријском конфликту, руски премијер је нагласио да решење треба да се тражи унутар Сирије.

"Сиријци су вишеслојна заједница која се састоји од различитих вероисповести - Алавита, шита, сунита, Друза и хришћана. Сви они треба да седну за преговарачки сто и покушају да се договоре", рекао је Медведев.


Коментари / 0

Оставите коментар