Sukob Kine i SAD zbog Hong Konga

Kina je kritikovala američki Kongres zbog slanja "pogrešne poruke" studentima koji protestuju u Hong Kongu.

Svijet 10.10.2014 | 16:01
Sukob Kine i SAD zbog Hong Konga

Zvanični Peking ocenjuje izveštaj kongresne Izvršne komisije za Kinu o stanju u tom gradu kao "namerni napad" na Kinu.U tom izveštaju se ističe kako američke vlasti treba da povećaju podršku demokratiji u Hong Kongu, gradu koji uživa poseban pravni status u okviru Kine, koja ga je 1997. preuzela od Britanije.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei je izjavio kako pomenuti komitet treba da prestane da kvari kinesko - američke odnose i da prestane sa slanjem pogrešnih poruka i davanjem podrške učesnicima studentskog protesta u Hongkongu i drugih ilegalnih aktivnosti.Vlasti u Pekingu su 31. avgusta donele odluku da će proveravati kandidate za izbor šefa izvršne vlasti u ovom gradu 2017. godine, protiv čega su se pobunili hongkonški studenti, navodeći da to predstavlja lažnu demokratiju i kršenje specijalnog pravnog režima za ovaj grad.

Studenti u Hong Kongu najavili su danas da ne odustaju od protesta, koji je počeo 27. septembra. U centru grada se od rano jutros nalazi nekoliko stotina studenata, a očekuje se da će glavne ulice biti ponovo poprište masovnih protesta kasnije u toku dana, ali i tokom vikenda.

"Naravno da će ulice biti pune ljudi kasnije danas kad se završi radno vreme i učenici izađu iz škola", rekao je 17-godišnji Džošua Vong, koji predvodi grupu srednjoškolskih demonstranata.Iako se obim protesta poprilično smanjio, njegovi organizatori su uspeli da zadrže blokade na pojedinim ulicama, uključujući neke od najvažnijih za funkcionisanje grada koji se smatra azijskim finansijskim centrom.Iako se činilo da postoje šanse da bi demonstranti mogli da pronađu dogovor sa vlastima, juče su ti izgledi nestali pošto je hongkonška Vlada saopštila da se pregovori otkazuju, uz obrazloženje da je malo verovatno da bi oni bili konstruktivni.

Visoka vladina zvaničnica Keri Lam izjavila je da su pregovore "ozbiljno potkopale" izjave nekih studentskih vođa.Odluka Vlade usledila je nekoliko časova pošto su studentski lideri pozvali demonstrante da udvostruče napore u okupiranju glavne protestne zone - autoputa koji prolazi pored sedišta Vlade.

Studentima je stigla podrška i od pojedinih poslanika koji su najavili da će se u većoj meri uključiti u proteste, blokirajući sve finansijske odluke, osim onih najvažnijih za grad.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JA

10.10.2014 14:22

Bice Rata Ljudi!!!

ODGOVORITE
Name

RS RVI

10.10.2014 19:33

Ovi ameri stvarno sami sebi kopaju grob. Vidjeli su da je Rusija previliki zalogaj za njih pa sada čačkaju oko Kine. Osim ove situacije primakli su se kineskim teritorijalnim vodama pa je kineska avijacija morala da interveniše. Cijela situacija oko ISIS-a je ustvari pokušaj skidanja Asada savlasti a zna se ko stoji iza njega. Moglo bi biti rata ako nastave, samo što ih poslije njega više neće biti.

ODGOVORITE