Сукоб Кине и САД због Хонг Конга

Кина је критиковала амерички Конгрес због слања "погрешне поруке" студентима који протестују у Хонг Конгу.

Свијет 10.10.2014 | 16:01
Сукоб Кине и САД због Хонг Конга

Званични Пекинг оцењује извештај конгресне Извршне комисије за Кину о стању у том граду као "намерни напад" на Кину.У том извештају се истиче како америчке власти треба да повећају подршку демократији у Хонг Конгу, граду који ужива посебан правни статус у оквиру Кине, која га је 1997. преузела од Британије.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Хонг Леи је изјавио како поменути комитет треба да престане да квари кинеско - америчке односе и да престане са слањем погрешних порука и давањем подршке учесницима студентског протеста у Хонгконгу и других илегалних активности.Власти у Пекингу су 31. августа донеле одлуку да ће проверавати кандидате за избор шефа извршне власти у овом граду 2017. године, против чега су се побунили хонгконшки студенти, наводећи да то представља лажну демократију и кршење специјалног правног режима за овај град.

Студенти у Хонг Конгу најавили су данас да не одустају од протеста, који је почео 27. септембра. У центру града се од рано јутрос налази неколико стотина студената, а очекује се да ће главне улице бити поново поприште масовних протеста касније у току дана, али и током викенда.

"Наравно да ће улице бити пуне људи касније данас кад се заврши радно време и ученици изађу из школа", рекао је 17-годишњи Џошуа Вонг, који предводи групу средњошколских демонстраната.Иако се обим протеста поприлично смањио, његови организатори су успели да задрже блокаде на појединим улицама, укључујући неке од најважнијих за функционисање града који се сматра азијским финансијским центром.Иако се чинило да постоје шансе да би демонстранти могли да пронађу договор са властима, јуче су ти изгледи нестали пошто је хонгконшка Влада саопштила да се преговори отказују, уз образложење да је мало вероватно да би они били конструктивни.

Висока владина званичница Кери Лам изјавила је да су преговоре "озбиљно поткопале" изјаве неких студентских вођа.Одлука Владе уследила је неколико часова пошто су студентски лидери позвали демонстранте да удвоструче напоре у окупирању главне протестне зоне - аутопута који пролази поред седишта Владе.

Студентима је стигла подршка и од појединих посланика који су најавили да ће се у већој мери укључити у протесте, блокирајући све финансијске одлуке, осим оних најважнијих за град.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЈА

10.10.2014 14:22

Бице Рата Људи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС РВИ

10.10.2014 19:33

Ови амери стварно сами себи копају гроб. Видјели су да је Русија превилики залогај за њих па сада чачкају око Кине. Осим ове ситуације примакли су се кинеским територијалним водама па је кинеска авијација морала да интервенише. Цијела ситуација око ИСИС-а је уствари покушај скидања Асада савласти а зна се ко стоји иза њега. Могло би бити рата ако наставе, само што их послије њега више неће бити.

ОДГОВОРИТЕ