Jemen: Poginulo 70 ljudi

Najmanje 70 ljudi poginulo je u dva samoubilačka napada u Jemenu, od kojih je jedan izvršen tokom antivladinog protesta šiitskih pobinjenika koji kontrolišu Sanu.

Svijet 09.10.2014 | 22:24
Jemen: Poginulo 70 ljudi

Napadač samoubica aktivirao je ekspoloziv kojim je bio opasan, u blizini kontrolnog punkta šiitskih pobinjenika Hutija, postavljenom ispred antivladinog skupa. U napadu je poginulo 47 ljudi, a 75 je ranjeno.

Nekoliko časova kasnije, još jedan bombaš samoubica raznio se kod ispostave bezbjednosnih snaga u luci Mukala. U ovom napadu poginulo je 20 vojnika, a 15 ih je ranjeno.

Među ranjenima u napadu u Sani je i šestoro djece, koja su preneta u bolnicu u kritičnom stanju.

Pobunjeni Huti preuzeli su kontrolu nad Sanom, nezadovoljni što je jemenski predsjednik Abdrabuh Mansur Hadi, pod uticajem stranih sila, imenovao Ahmed Avad bin Mubaraka za novog premijera i zaprijetili "novim koracima" ukoliko predsjednik ne opozove svoju raniju odluku, javili su lokalni mediji.

S druge strane, lokalni izdanak Al kaide obećao je borbu protiv Hutija, jer su zauzeli Sanu.

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali oni imaju karakteristike djelovanja Al kaide, čije jemensko krilo SAD smatraju za najopasniji ogranak ove terorističke organizacije.

Al kaida u Jemenu je prošle sedmice upozorila da će napasti Hutije i pozvala sunite u ovoj zemlji da se udruže u borbi protiv šiitskih pobunjenika.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar