Јемен: Погинуло 70 људи

Најмање 70 људи погинуло је у два самоубилачка напада у Јемену, од којих је један извршен током антивладиног протеста шиитских побињеника који контролишу Сану.

Свијет 09.10.2014 | 22:24
Јемен: Погинуло 70 људи

Нападач самоубица активирао је експолозив којим је био опасан, у близини контролног пункта шиитских побињеника Хутија, постављеном испред антивладиног скупа. У нападу је погинуло 47 људи, а 75 је рањено.

Неколико часова касније, још један бомбаш самоубица разнио се код испоставе безбједносних снага у луци Мукала. У овом нападу погинуло је 20 војника, а 15 их је рањено.

Међу рањенима у нападу у Сани је и шесторо дјеце, која су пренета у болницу у критичном стању.

Побуњени Хути преузели су контролу над Саном, незадовољни што је јеменски предсједник Абдрабух Мансур Хади, под утицајем страних сила, именовао Ахмед Авад бин Мубарака за новог премијера и запријетили "новим корацима" уколико предсједник не опозове своју ранију одлуку, јавили су локални медији.

С друге стране, локални изданак Ал каиде обећао је борбу против Хутија, јер су заузели Сану.

За сада, нико није преузео одговорност за нападе, али они имају карактеристике дјеловања Ал каиде, чије јеменско крило САД сматрају за најопаснији огранак ове терористичке организације.

Ал каида у Јемену је прошле седмице упозорила да ће напасти Хутије и позвала суните у овој земљи да се удруже у борби против шиитских побуњеника.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар