Vučić je dobar samo dok nam dijeli fotelje

Funkcioneri SNS ne daju dovoljno podrške Aleksandru Vučiću. Dok se on bori za reforme u Srbiji, funkcioneri su zauzeti svojim obavezama i svojim foteljama, umesto da stanu iza Vučićevih poteza.

Srbija 07.10.2014 | 23:00
Vučić je dobar samo dok nam dijeli fotelje

Ovako je Miloš Vučević, visoki funkcioner naprednjaka, pojasnio svoje pismo Predsedništvu SNS u kojem ih je upozorio da su ostavili Vučića samog u teškim trenucima za njega, i lično i kao premijera koji sprovodi bolne reforme.

“Mislim da je došlo vreme da se svi zapitamo da li su nam usta puna Aleksandra Vučića samo kada nam donosi veći broj glasova i olakšava pozicije. Svako od nas treba da se zapita šta je učinio da pomogne dok napadi na Aleksandra Vučića, koji se bori za reformu i napredak ovog društva, u poslednje vreme kulminiraju. Ili smo svi zauzeti svakodnevnim obavezama u svojim foteljama”, kaže Vučević.

On navodi da ne samo funkcioneri, već ni celokupno članstvo stranke nije dalo dovoljnu podršku lideru.

Vučević ističe da ne izuzima ni sebe iz toga, već kritikuje sve redom jer “u atmosferi opšteg linča koja traje poslednjih nedelja“ zbog reformi koje sprovodi Vučić, stiče se utisak da je lider SNS sam protiv svih.

“Napadom na Aleksandra napadnut je svaki član SNS-a, a podrška je nekako izostala. Verujem da Vučić ima podršku i kompletnog Predsedništva i članstva, ali očigledno ne znamo da je iskažemo. Ili smo prosto zauzeti obavezama, okrećemo glavu dok ga napadaju, a kad donosi pluseve, tu smo”, navodi Vučević.

Politički analitičar Vladimir Goati kaže da je Vučevićevo pismo razumeo kao “apel dobronamernog člana SNS-a”.

“Vučević mora da na osnovu nečega ima utisak dan neko vrši opstrukciju Vučića, verovatno neki srednji partijski sloj. Moram da priznam da nisam nikada očekivao da će Vučiću u stranci, od zaokreta u politici, biti veći problem inercija članstva”, kaže Goati.

On ocenjuje da se, konkretno, Vučić trenutno susreće sa univerzalnim fenomenom politike odnosno raskorakom između reči i dela, gde su svi za reforme na rečima, ali ako može da u njima njih preskoči.

“To vam je ono - mi te podržavamo, sve je to u redu, smanjuj plate i penzije, ali nemoj da ja stežem kaiš, mene preskoči”, kaže Goati.

Vučević je tražio sastanak Predsedništva SNS-a jer je “pomalo nezadovoljan” reakcijom kako pojedinaca iz vrha vlasti, tako i stranačkih organa.

“Ili ćemo stati uz Vučića i boriti se za promene, ili ćemo prihvatiti ideje svih štrajkača da Srbija treba da se vrati u stari sistem, sistem koji je inaugurisala DS, a to je sistem pljačke, korupcije i sveukupnog propadanja, ali ne mogu i neću da prihvatim da se krijemo od svojih političkih protivnika koji su ovu zemlju razorili i da ostavljamo Vučića da se sam bori protiv svih”, zaključio je Vučević.

Reakcije

Zorana Mihajlović, potpredsednik SNS:

“Vučić nikako nije sam, pošto iza sebe ima svoju porodicu, stranku, kao i ogromnu podršku građana Srbije. Cilj reformi koje predvodi Vučić je bolji život za sve i ne vidim ko bi se takvom cilju mogao suprotstaviti. Prirodno je da u ovako velikoj stranci ljudi imaju različita mišljenja i da se bore za svoje pozicije”.

Goran Knežević, potpredsednik SNS:

“Ne postoje nikakva neslaganja u stranci. Celo Predsedništvo i svi članovi SNS-a su uz Vučića u borbi za reforme. Svi smo kompaktni i funkcionišemo kao jedno i svi smo i te kako svesni da bez Vučića svega ovog ne bi ni bilo. Zato je svaki napad na njega ujedno i napad na stranku”.

Komentari / 0

Ostavite komentar