Katalonci za referendum, ali po propisima

Većina stanovnika španskog regiona Katalonija smatra da bi referendum o nezavisnosti trebalo da bude održan na pravnim osnovama, rezultati su ankete koju je sproveo institut "Metroskopija".

Svijet 05.10.2014 | 17:02
Katalonci za referendum, ali po propisima

Prema rezultatima ankete, koju je prenio list "Pais", samo 23 odsto Katalonaca saglasno je sa odlukom vlasti da se nastavi sa planovima za održavanje referenduma, uprkos činjenici da je dekret o održavanju plebiscita u novembru suspendovao španski Ustavni sud.

Većina Katalonaca, njih 45 odsto, vjeruje da lokalna administracija treba da prizna odluku suda i da uđe u pregovore o novom referendumu, što bi bilo u skladu sa Ustavom.

Četvrtina ispitanih ili 25 odsto izrazilo je uvjerenje da referendum ne bi trebalo održati.

Anketa je obavljena od 30. septembra do 2. oktobra sa 1.000 ispitanih.

Predsjednik Katalonije Artur Mas 27. septembra potpisao je dekret prema kojem je referendum zakazan za 9. novembar. Istog dana španska Vlada je saopštila da će blokirati dekret žalbom Ustavnom sudu, koji je 29. septembra suspendovao dokument.

Katalonska Vlada najavila je da će se žaliti na tu odluku. Katalonski lider je već uspostavio panel za nadzor referenduma, uprkos odluci Ustavnog suda.


Komentari / 0

Ostavite komentar