Каталонци за референдум, али по прописима

Већина становника шпанског региона Каталонија сматра да би референдум о независности требало да буде одржан на правним основама, резултати су анкете коју је спровео институт "Метроскопија".

Свијет 05.10.2014 | 17:02
Каталонци за референдум, али по прописима

Према резултатима анкете, коју је пренио лист "Паис", само 23 одсто Каталонаца сагласно је са одлуком власти да се настави са плановима за одржавање референдума, упркос чињеници да је декрет о одржавању плебисцита у новембру суспендовао шпански Уставни суд.

Већина Каталонаца, њих 45 одсто, вјерује да локална администрација треба да призна одлуку суда и да уђе у преговоре о новом референдуму, што би било у складу са Уставом.

Четвртина испитаних или 25 одсто изразило је увјерење да референдум не би требало одржати.

Анкета је обављена од 30. септембра до 2. октобра са 1.000 испитаних.

Предсједник Каталоније Артур Мас 27. септембра потписао је декрет према којем је референдум заказан за 9. новембар. Истог дана шпанска Влада је саопштила да ће блокирати декрет жалбом Уставном суду, који је 29. септембра суспендовао документ.

Каталонска Влада најавила је да ће се жалити на ту одлуку. Каталонски лидер је већ успоставио панел за надзор референдума, упркос одлуци Уставног суда.


Коментари / 0

Оставите коментар