Novi ulični sukobi u Hong Kongu

Nakon relativno mirne noći u kojoj su na ulice Hong Konga izašle hiljade demonstranata, u nedjelju rano ujutro nastavljeni su ulični sukobi prodemokratskih snaga i njihovih protivnika.

Svijet 05.10.2014 | 15:27
Novi ulični sukobi u Hong Kongu

Policija je koristila suzavac u četvrti Mong Kok protiv okupljenih.

Stanovnici četvrti Mong Kok već gube strpljenje, javlja agencija DPA, jer protesti koji traju već više od 7 dana blokiraju ulice i ometaju rad i život.

Prethodna dva dana bilo je organizovanih napada na demonstrante.

Policija je objavila da je uhapsila 19 muškaraca koje sumnjiči da su napali nezadovoljne građane u borbama u Mong Koku, a vjeruje se da osmorica pripadaju bandama, tzv. "trijadama".

"Mislim da su 90 posto svih sukoba izazvale vladine snage", rekao je danas prodemokratski parlamentarac Albert Čan. "Stanje je danas nesumnjivo pogoršano."

Neki aktivisti strahuju da bi, izmakne li nasilje kontroli, policija mogla napasti demonstrante i "raščistiti" ulice.

U subotu je Leung Čun-Jing, upravitelj Hong Konga, zaprijetio da će vlasti "preduzeti sve potrebne mjere da obnove red i mir".

Demonstranti traže šira glasačka prava jer je Kina objavila da će Hong Kong 2017. moći birati svoga čelnika tek nakon što Peking odobri kandidate.

U znak protesta protiv nasilja u Mong Koku u subotu naveče deseci hiljada ljudi okupilo se pred glavnim vladinim uredom.

Parlamentarac Dennis Kvok iz Građanske stranke rekao je okupljenima da su dio istorijskog pokreta, prenosi hongkonška televizija RTHK.

"Večeras u Hong Kongu vidimo najčišći oblik hrabrosti. To je hrabrost koja će izmijeniti politiku ove zemlje", rekao je, a masa je odgovorila aplauzom.


Komentari / 0

Ostavite komentar