Нови улични сукоби у Хонг Конгу

Након релативно мирне ноћи у којој су на улице Хонг Конга изашле хиљаде демонстраната, у недјељу рано ујутро настављени су улични сукоби продемократских снага и њихових противника.

Свијет 05.10.2014 | 15:27
Нови улични сукоби у Хонг Конгу

Полиција је користила сузавац у четврти Монг Кок против окупљених.

Становници четврти Монг Кок већ губе стрпљење, јавља агенција ДПА, јер протести који трају већ више од 7 дана блокирају улице и ометају рад и живот.

Претходна два дана било је организованих напада на демонстранте.

Полиција је објавила да је ухапсила 19 мушкараца које сумњичи да су напали незадовољне грађане у борбама у Монг Коку, а вјерује се да осморица припадају бандама, тзв. "тријадама".

"Мислим да су 90 посто свих сукоба изазвале владине снаге", рекао је данас продемократски парламентарац Алберт Чан. "Стање је данас несумњиво погоршано."

Неки активисти страхују да би, измакне ли насиље контроли, полиција могла напасти демонстранте и "рашчистити" улице.

У суботу је Леунг Чун-Јинг, управитељ Хонг Конга, запријетио да ће власти "предузети све потребне мјере да обнове ред и мир".

Демонстранти траже шира гласачка права јер је Кина објавила да ће Хонг Конг 2017. моћи бирати свога челника тек након што Пекинг одобри кандидате.

У знак протеста против насиља у Монг Коку у суботу навече десеци хиљада људи окупило се пред главним владиним уредом.

Парламентарац Деннис Квок из Грађанске странке рекао је окупљенима да су дио историјског покрета, преноси хонгконшка телевизија РТХК.

"Вечерас у Хонг Конгу видимо најчишћи облик храбрости. То је храброст која ће измијенити политику ове земље", рекао је, а маса је одговорила аплаузом.


Коментари / 0

Оставите коментар