Šetnja "za Vojvodinu" prošla mirno

Protestna šetnja centrom Novog Sada zbog nezadovoljstva položajem Vojvodine i sa zahtevima za federalizaciju Srbije protekla mirno i pod budnim okom brojnih policijskih snaga. Unitarističkim ogranizacijama juče zabranjen skup.

Srbija 05.10.2014 | 14:02
Šetnja "za Vojvodinu" prošla mirno

Pojačano prisustvo policije opremeljene za razbijanje demostracija bilo je primetno u centru Novog Sada već uoči početka najavljenje "Šetnje za Vojvodinu", ali i zabranjenih okupljanja organizacije Dveri i Zavetnici.

"Šetnju za Vojvodinu" organizovali su Vojvođanska partija i Vojvođanski klub. Kao povod su naveli da je povod 26. godina od "Jogurt revolucije" koju su organizovali i sproveli aparatčici Slobodana Miloševića, na čelu sa Mihaljom Kertesom, posle koje je promenom Ustava Vojvodini oduzeta autonomija.

Posle šetnje kroz centar grada, na platou ispred zgrade Banovine, na Bulevaru Mihajla Pupina, učesnicima Šetnje, kako je najavleno, obratila se Branislava Kostić, Predsednica Vojvođanskog kluba, Miroslav Miša Ilić, Predsednik političkog saveta Vojvođanske partije i Aleksandar Odžić, Predsednik Vojvođanske partije.

Svoju šetnju, kontra ovoj tekućoj, su želele da danas sprovedu i Dveri i organizacija Zavetnici, ali im je policija zbranila skup.

Dveri su najavile da će danas u 11.30, na centralnom gradskom Trgu slobode održati "protestnu konferenciju za medije", kako bi izrazili neslaganje sa "Šetnjom za Vojvodinu", ali je policija zabranila ovo okupljanje.

Protestno okupljanje protiv šetnje najavila je i organizacija Srpski sabor Zavetnici, ali je policija zabranilali ovaj skup pod obrazloženjem da može doći do ometanja javnog saobraćaja, ugrožavanja zdravlja, bezbednosti ljudi i imovine.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

mimo

06.10.2014 06:06

Znači počelo je?

ODGOVORITE
Name

Miroslav

06.10.2014 16:40

Nama vojvodjanskim Srbima je vise dosta nacionalizma i beogradskog centralizma. Hocemo republiku da sami krojimo svoju sudbinu.

ODGOVORITE