Bjanki na operaciji glave

Vozač Marusije, Žil Bjanki (25), koji se slupao u 44. krugu trke za Veliku nagradu Japana, prebačen je u bolnicu u besvesnom stanju, a ubrzo i podvrgnut operaciji glave.

Ostali sportovi 05.10.2014 | 13:37
Bjanki na operaciji glave

Tu vest preneo je TV stanici "Francuska 3" njegov otac Filip, naglasivši da je situacija "izuzetno ozbiljna" i da je Žil imao hematom na glavi.

"Morali smo da ga prevezemo ambulantnim kolima, jer helikopter ne može da leti u ovim vremenskim uslovima", objasnio je šef komunikacija Svetske automobilske asocijacije (FIA) Mateo Bonćani, dok je davao prvu informaciju.

Bjanki je ponikao u programu Ferarija, čiji je bio test vozač, da bi 2013. počeo da se takmiči u šampionatu Formule 1, za ekipu Marusije. Ove godine u Monaku je osvojio prve bodove, osvajanjem devetog mesta.

Izvesno je da je Adrijan Sutil (Zauber) izleteo sa staze na jednoj krivini i da su redari uz pomoć krana uklanjali delove njegovog bolida. Bjanki je verovatno izleteo na istom mestu i sudario se sa pomoćnim vozilom.

"Veoma nesrećan slučaj, proizvod nekoliko nesrećnih okolnosti. Padala je kiša i bilo je malo svetla, ali mnoge trke su završene normalno u sličnim uslovima", prokomentarisao je legendarni Niki Lauda, koji je delimično izgoreo trkajući se na stazi Nirburgring 1976. godine.

"Moto trke su opasne. Mi se naviknemo na dobro, kada duže vreme nema incidenata, a onda se odjednom šokiramo. Uvek moramo da budemo svesni opasnosti ovog sporta", dodao je Austrijanac.

Gran pri Japana vožen je pod delimičnim uticajem tajfuna "Fanfon" i na stazi je u prvih 10 krugova bio prisutan "sejfti kar".

Sredinom trke su uslovi bili optimalni, a onda je opet počelo da pljušti...

Organizatori su ubrzo posle incidenta prekinuli trku, a za pobednika je proglašen u tom trenutku vodeći Britanac Luis Hamilton.

Komentari / 0

Ostavite komentar