Od Federacije traži 8 miliona odštete

U Opštinskom sudu u Travniku nastavljeno je suđenje po tužbi koju je Anto Anić pokrenuo protiv države BiH, odnosno FBiH, "teškoj " oko osam miliona maraka.

Bosna i Hercegovina 03.10.2014 | 22:10
Od Federacije traži 8 miliona odštete

Aniću je Armija RBiH početkom rata zaplijenila mašine i tehnička sredstva za svoje potrebe, koje su mu vraćene godinama nakon rata devastirane.

Inače, ovo je treće suđenje u ovom slučaju, a prve dvije presude po žalbama i tuženika i tužitelja su poništene i vraćene na prvostepeni postupak. Anić je FBiH tužio za izgubljenu dobit, jer smatra da su mašine mogle da mu donose zaradu da su bile kod njega.

"Tražim samo ono što je moje i što mi pripada po zakonu. Mašine su mi oteli, a sa njima sam mogao da radim i od toga živim", rekao je Anić nakon ročišta.

U Federalnom pravobranilaštvu tvrde da je taj spor već okončan i da je Anić dobio oko osam miliona maraka, kao naknadu za izgubljenu dobit.

Zijada Kučuković, federalni pravobranilac, zatražila je od Suda da tužbu odbaci u cijelosti, jer se, kako kaže, radi o presuđenoj stvari i sporu koji je ranije završen.

Ona smatra da je tužba zastarjela, kao i potraživanja koja traži Anić, jer, kako ona tvrdi, u zakonom predviđenom roku nije pokrenuo spor.

Podsjećanja radi, parnica koju Anić vodi protiv FBiH stara je 18 i po godina. Dio te parnice on je već dobio u svoju korist, odnosno naknadu dobiti za dio mašina koje su mu oduzete.

Posljednja parnica, ova koja se vodi pred Opštinskim sudom u Travniku, a koja je započeta 2008. godine, odnosi se na izgubljenu dobit za dvije mašine, koje su od 2002. do 2005. godine mogle "zaraditi", prema tužbenom zahtjevu Anića, oko osam miliona maraka, sa kamatama.


Izvor: Nezavisne

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Inženjer

03.10.2014 20:31

U pravu je!

ODGOVORITE
Name

Realnost je drugacija

03.10.2014 23:26

Bio je Rat to znaci i da mu nisu uzeli masine nebi mogo nista radit ni zaradit. I mozda bi cak bile unistene.

ODGOVORITE
Name

Muhlija Ekserić

04.10.2014 03:14

Pokazao bi ja njemu "dobit", đubrad kapitalistička, kopao bi on meni na koridoru "5C", poput bagera!

ODGOVORITE
Name

Re realnost je drugacija

04.10.2014 05:23

Fino ti napisa "mozda". I to je jedino tacno i poznato.

ODGOVORITE
Name

Мојсије са истока

04.10.2014 07:09

е мој Анто сви смо ми по нешто у рату изгубили, неко мање неко више

ODGOVORITE
Name

Goran

05.10.2014 07:32

Potpuno ispravno sto ih je tuzio. Ovi sto ostavljaju komentare su obicne neznalice i pojma nemaju o kakvim se masinama radi . Druga jako bitna stvar a odnosi se na ovog Muhtliju Ekserica je da je proslo vrijeme zeleni beretki i otimacine i kradje u kome si ti i tebi slicni pokazivali svoje siledzisko ponasanje

ODGOVORITE
Name

Kobac

06.10.2014 04:45

Traži čovijek svoje tjeraj ih jarane dok im na nos ne trgne, nek mole Boga da sa mnom nemaju takvog posla vjerovatno je čovjek imao težak život, nije školovao djecu ostao bez porodice i tako dalje

ODGOVORITE