Kalijum u borbi protiv moždanog udara

Moždani udar (šlog), jedan od vodećih uzroka smrti u razvijenim zemljama koji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), samo u Americi pogađa oko 60 odsto žena. 

Svijet 29.09.2014 | 11:45
Kalijum u borbi protiv moždanog udara

Od ranije je poznato da visok unos kalijuma može da snizi rizik od šloga, ali do nedavno je bilo malo podataka o njegovom uticaju kod starijih žena, piše stručni časopis "Strouk" (Stroke). 

U novom istraživanju je učestvovalo 90.137 žena u postmenopauzi, satrih od 50 do 79 godina koje su bile praćene oko 11 godina. 

Tokom tog perioda kod tih žena je kontrolisan unos kalijuma, ali je beležena i pojava moždanog udara i smrtnost. 

Prosečan unos kalijuma pokazao se niskim, odnosno samo 17 odsto žena je unosilo preporučenu količinu od 3.510 mg kalijuma dnevno ili više, navodi u svom izveštaju SZO. 

Takođe se pokazalo da su žene koje su unosile najviše kalijuma, preko 3.194 mg dnevno, imale 16 odsto manju verovatnoću da dožive ishemijski moždani udar i 12 odsto manju verovatnoću da ga uopšte dožive, u poređenju sa ženama koje su kalijum unosile u najmanjim kolicinama, manjim od 1.926 mg. 

Takođe, visok unos kalijuma bio je povezan i s nižim rizikom od smrtnosti. 

Pokazalo se i da je visoki krvni pritisak imao uticaj na rezultate. Kada su se izdvojile samo žene bez hipertenzije, visoki unos kalijuma je bio povezan s čak 27 odsto nižim rizikom od ishemijskog moždanog udara i 21 odsto nižim rizikom od moždanog udara uopšteno. 

Visok unos kalijuma kod ispitanica koje su imale hipertenziju nije pokazao zaštitni efekat na pojavu moždanog udara, ali je ipak zapažen mali uticaj na smanjenje rizika od smrtnosti. 

Komentari / 0

Ostavite komentar