Калијум у борби против можданог удара

Мождани удар (шлог), један од водећих узрока смрти у развијеним земљама који, према подацима Светске здравствене организације (СЗО), само у Америци погађа око 60 одсто жена. 

Свијет 29.09.2014 | 11:45
Калијум у борби против можданог удара

Од раније је познато да висок унос калијума може да снизи ризик од шлога, али до недавно је било мало података о његовом утицају код старијих жена, пише стручни часопис "Строук" (Строке). 

У новом истраживању је учествовало 90.137 жена у постменопаузи, сатрих од 50 до 79 година које су биле праћене око 11 година. 

Током тог периода код тих жена је контролисан унос калијума, али је бележена и појава можданог удара и смртност. 

Просечан унос калијума показао се ниским, односно само 17 одсто жена је уносило препоручену количину од 3.510 мг калијума дневно или више, наводи у свом извештају СЗО. 

Такође се показало да су жене које су уносиле највише калијума, преко 3.194 мг дневно, имале 16 одсто мању вероватноћу да доживе исхемијски мождани удар и 12 одсто мању вероватноћу да га уопште доживе, у поређењу са женама које су калијум уносиле у најмањим колицинама, мањим од 1.926 мг. 

Такође, висок унос калијума био је повезан и с нижим ризиком од смртности. 

Показало се и да је високи крвни притисак имао утицај на резултате. Када су се издвојиле само жене без хипертензије, високи унос калијума је био повезан с чак 27 одсто нижим ризиком од исхемијског можданог удара и 21 одсто нижим ризиком од можданог удара уопштено. 

Висок унос калијума код испитаница које су имале хипертензију није показао заштитни ефекат на појаву можданог удара, али је ипак запажен мали утицај на смањење ризика од смртности. 

Коментари / 0

Оставите коментар