Evropska unija odbila Putinov predlog

EU saopštila da je Putin pisao Briselu i tražio izmene sporazuma između EU i Ukrajine, ali da je Unija odbila da ponovo otvara sporazum bez saglasnosti Kijeva.

Svijet 26.09.2014 | 18:32
Evropska unija odbila Putinov predlog

Ruski predsednik Vladimir Putin u pismu upućenom šefu Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu, navodno preti kontramerama, ako se EU i Ukrajina ne budu pridržavale dogovora s Moskvom da odlože implementaciju sporazuma do 2016. godine.

Portparolka Evropske komisije Pija Ahrenkilde Hansen, potvrdila je da je Barozo od Putina dobio pismo koje se tiče sporazuma i dodala da će Brisel "naravno odlučiti kako da odgovori na najbolji način". Ona je, međutim, naglasila da je ovde reč o "bilateralnom sporazumu" između Kijeva i Brisela, preneo je AFP.

"Ako bude bilo kakvih izmena, o tome moraju da se dogovore EU i Ukrajina. Mi ne tražimo bilo kakve izmene sporazuma, Ukrajina je slobodna i ima pravo da donosi odluke u svom interesu", rekla je Hansenova novinarima.

I ukrajinski i evropski parlament prošle sedmice, ratifikovali su sporazum o pridruživanju, što je bivši
predsednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio da učini prošle godine i tom odlukom pokrenuo političku krizu u bivšoj sovjetskoj republici.

Sporazum o pridruživanju, koji obuhvata i Sporazum o slobodnoj trgovini, u centru je nesuglasica između EU i Rusije o sudbini Ukrajine.

Na trilateralnim razgovorima EU-Ukrajina-Rusija 12. septembra, Unija je neočekivano saopštila da je pristala da odloži implementaciju delova Sporazuma o slobodnoj trgovini do kraja 2015.

Prema EU, ovo je korak podrške primirju, dogovorenom 5. septembra između Putina i ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Izvori iz EU insistiraju na tome da su se trilateralni razgovori vodili samo o načinu implementacije dogovora, a ne i o njegovoj sadržini. Moskva od tada pokušava da proširi razgovore i na amandmane o samom Sporazumu o pridruživanju, navodi izvor iz EU.Komentari / 0

Ostavite komentar