Европска унија одбила Путинов предлог

ЕУ саопштила да је Путин писао Бриселу и тражио измене споразума између ЕУ и Украјине, али да је Унија одбила да поново отвара споразум без сагласности Кијева.

Свијет 26.09.2014 | 18:32
Европска унија одбила Путинов предлог

Руски председник Владимир Путин у писму упућеном шефу Европске комисије Жозеу Мануелу Барозу, наводно прети контрамерама, ако се ЕУ и Украјина не буду придржавале договора с Москвом да одложе имплементацију споразума до 2016. године.

Портпаролка Европске комисије Пија Ахренкилде Хансен, потврдила је да је Барозо од Путина добио писмо које се тиче споразума и додала да ће Брисел "наравно одлучити како да одговори на најбољи начин". Она је, међутим, нагласила да је овде реч о "билатералном споразуму" између Кијева и Брисела, пренео је АФП.

"Ако буде било каквих измена, о томе морају да се договоре ЕУ и Украјина. Ми не тражимо било какве измене споразума, Украјина је слободна и има право да доноси одлуке у свом интересу", рекла је Хансенова новинарима.

И украјински и европски парламент прошле седмице, ратификовали су споразум о придруживању, што је бивши
председник Украјине Виктор Јанукович одбио да учини прошле године и том одлуком покренуо политичку кризу у бившој совјетској републици.

Споразум о придруживању, који обухвата и Споразум о слободној трговини, у центру је несугласица између ЕУ и Русије о судбини Украјине.

На трилатералним разговорима ЕУ-Украјина-Русија 12. септембра, Унија је неочекивано саопштила да је пристала да одложи имплементацију делова Споразума о слободној трговини до краја 2015.

Према ЕУ, ово је корак подршке примирју, договореном 5. септембра између Путина и украјинског председника Петра Порошенка.

Извори из ЕУ инсистирају на томе да су се трилатерални разговори водили само о начину имплементације договора, а не и о његовој садржини. Москва од тада покушава да прошири разговоре и на амандмане о самом Споразуму о придруживању, наводи извор из ЕУ.



Коментари / 0

Оставите коментар