Počela izgradnja privremenog nasipa

Na obali Drine kod Janje počela je izgradnja privremenog nasipa koji bi trebalo da zaštiti ovaj dio Semberije od izlivanja rijeke.

Republika Srpska 18.09.2014 | 18:06
Počela izgradnja privremenog nasipa

Izgradnja glavnog nasipa udužini od 33 kilometra planirana je za sljedeću godinu, poručili su iz Javne ustanove "Vode Srpske".

Osim sanacije savskog nasipa i dijela drinske obale, Javna ustanova "Vode Srpske" izvodi radove i na izgradnji privremenog nasipa na Drini, na lokaciji Orlovo Polje kod Janje.

"Orlovo polje predstavlja jedno od kritičnih tačaka na rijeci Drini, zbog niže kote terena. Javna ustanova "Vode Srpske" pripremila je elaborat o izradi privremenog nasipa u dužini od 1.800 metara i uzvišenje saobraćajnice za metar i po. Izrada glavnog nasipa očekuje se u građevniskoj sezoni 2015. godine", izjavila je Rada Baričanin iz "Voda Srpske".

Plavni talas je u više navrata napravio katastrofu u mjesnim zajednicama Janja i Novo naselje.

"Ovo je sada jedan od krupnih poteza što se tiče Voda Republike Srpske i ne samo ovo. Vode Srpske su ovde prisutne od 2010. godine, kada smo sanirali uzvodno “Holandiju” i “Tri dlake” - djelimično. Ovaj nastavak radova će mnogo značiti, zaštitiće veliko poljoprivredno zemljište od kojeg žive ljudi ovde", izjavio je predsjednik Mjesne zajednice Novo Naselje Janja Slavko Novaković.

U Vodama Srpske najavljuju da će privremeni nasip u Orlovom polju, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, biti završen za dva mjeseca. Iz ove ustanove još najavljuju, da će se izgradnjom privremenog nasipa od drinske vode sačuvati i ostala sela u Semberiji, prije svega Amajlije, Popovi, Dvorovi, Brodac i ostala mjesta u kojima su se u maju sastavile savska i drinska voda.

BN TV

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Veljo

18.09.2014 19:52

Od cijele price moj narode bice ove TRI...... Crni ti elaborati kad o njima ekonomisti pricaju jos eksperti, vjerovatno smo zato tako i prosli u Maju od silnih eksperata!!!!!!!!!!!!!!!!1

ODGOVORITE