Papa moguća meta napada u Albaniji?

Papa Franjo posetiće u nedelju Albaniju, uprkos upozorenju iračkog ambasadora pri Svetoj stolici da bi mogao biti meta napada džihadista Islamske države.

Svijet 18.09.2014 | 12:45
Papa moguća meta napada u Albaniji?

To će biti prva poseta pape, poreklom iz Argentine, nekoj evropskoj zemlji, navodi AFP. Vatikan je odbacio upozorenje o mogućem napadu u zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom i poručio da će mere bezbednosti biti uobičajene.

Papa (77), poznat po tome što ignoriše upozorenja i slobodno se kreće u masi, koristiće u Tirani isto ono vozilo sa otvorenim krovom koje koristi na Trgu svetog Petra.

Pojedini poznavaoci prilika strahuju da je papa navukao na sebe bes ekstremista oštrim kritikama na račun Islamske države i podrškom američkim vazdušnim napadima u Iraku, čime je odstupio od svoje uobičajene miroljubive retorike.

Kako prenosi francuska agencija, očekuje se da će papa u Tirani preneti poruku nade za mir na Bliskom istoku i pohvaliti Albaniju kao primer zemlje u kojoj različite vere žive u miru.

On se u avgustu opredelio za Albaniju jer je uspela da formira "vladu nacionalnog jedinstva među muslimanima, pravoslavcima i katolicima".

"Papino prisustvo biće način da se svima poruči: 'Vidite, možemo svi zajedno da sarađujemo'", kazao je Franja.

Papa će se u Tirani sastati sa albanskim predsednikom Bujarom Nišanijem, održaće misu na Trgu majke Tereze, ručaće s biskupima, razgovarati s verskim liderima i posetiti sirotište.

Poglavar Rimokatoličke crkve takođe će iskoristiti posetu da oda poštu svima onima koji su patili pod vladavinom bivšeg diktatora Envera Hodže, koji je 1967. godine proglasio Albaniju prvom ateističkom zemljom na svetu.

"U tom periodu je uništeno 1.820 pravoslavnih i katoličkih crkvi. Uništeno! A ostale crkve su pretvorene u bioskope, pozorišta, plesne dvorane", rekao je papa.

Između 1945. i 1985. godine, 111 sveštenika, 10 bogoslova i sedam episkopa je umrlo u zatvoru ili je pogubljeno, navodi AFP.

To će biti druga poseta jednog pape Albaniji pošto je 1992. godine, posle pada komunizma, Tiranu obišao Jovan Pavle II.

Stanovništvo Albanije, koje je među najmlađima u Evropi, čini dve trećine muslimana, 15 odsto katolika i 11 odsto pravoslavaca.

Vatikan se nada da će papina poseta doprineti privlačenju više mladih Albanaca u redove katoličke crkve i ojačati veru katolika.

 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar