Папа могућа мета напада у Албанији?

Папа Фрањо посетиће у недељу Албанију, упркос упозорењу ирачког амбасадора при Светој столици да би могао бити мета напада џихадиста Исламске државе.

Свијет 18.09.2014 | 12:45
Папа могућа мета напада у Албанији?

То ће бити прва посета папе, пореклом из Аргентине, некој европској земљи, наводи АФП. Ватикан је одбацио упозорење о могућем нападу у земљи с већинским муслиманским становништвом и поручио да ће мере безбедности бити уобичајене.

Папа (77), познат по томе што игнорише упозорења и слободно се креће у маси, користиће у Тирани исто оно возило са отвореним кровом које користи на Тргу светог Петра.

Поједини познаваоци прилика страхују да је папа навукао на себе бес екстремиста оштрим критикама на рачун Исламске државе и подршком америчким ваздушним нападима у Ираку, чиме је одступио од своје уобичајене мирољубиве реторике.

Како преноси француска агенција, очекује се да ће папа у Тирани пренети поруку наде за мир на Блиском истоку и похвалити Албанију као пример земље у којој различите вере живе у миру.

Он се у августу определио за Албанију јер је успела да формира "владу националног јединства међу муслиманима, православцима и католицима".

"Папино присуство биће начин да се свима поручи: 'Видите, можемо сви заједно да сарађујемо'", казао је Фрања.

Папа ће се у Тирани састати са албанским председником Бујаром Нишанијем, одржаће мису на Тргу мајке Терезе, ручаће с бискупима, разговарати с верским лидерима и посетити сиротиште.

Поглавар Римокатоличке цркве такође ће искористити посету да ода пошту свима онима који су патили под владавином бившег диктатора Енвера Хоџе, који је 1967. године прогласио Албанију првом атеистичком земљом на свету.

"У том периоду је уништено 1.820 православних и католичких цркви. Уништено! А остале цркве су претворене у биоскопе, позоришта, плесне дворане", рекао је папа.

Између 1945. и 1985. године, 111 свештеника, 10 богослова и седам епископа је умрло у затвору или је погубљено, наводи АФП.

То ће бити друга посета једног папе Албанији пошто је 1992. године, после пада комунизма, Тирану обишао Јован Павле ИИ.

Становништво Албаније, које је међу најмлађима у Европи, чини две трећине муслимана, 15 одсто католика и 11 одсто православаца.

Ватикан се нада да ће папина посета допринети привлачењу више младих Албанаца у редове католичке цркве и ојачати веру католика.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар