Upozorenje poljoprivrednika pred proteste

Udruženje poljoprivrednika u BiH uputilo je otvoreno pismo ministru finansija Federacije BiH /FBiH/ Anti Krajini i federalnom premijeru Nerminu Nikšiću kao upozorenje pred proteste koji bi, kako tvrde, u vrlo kratkom roku mogli eskalirati u nezapamćene proteste u regionu.

Bosna i Hercegovina 18.09.2014 | 11:20
Upozorenje poljoprivrednika pred proteste

Predsjednik ovog udruženja Miro Pejić u pismu je iskazao punu podršku protestima poljoprivrednika Srednjobosanskog kantona, podržao njihove zahtjeve i poručio da ovo nije kraj.

"U trezoru je oko 2,5 miliona poljoprivrednog novca, te upozoravamo Vladu, ministra finansija i premijera da ne politizuju trenutnu situaciju, nego da u hitnom postupku isplate novac koji je prethodno osiguran", navodi se u pismu.

Iz Udruženja poljoprivrednika upućena je molba federalnom ministru Krajini da ne iznosi djelimičnu istinu i da ne obmanjuje javnost.

Poljoprivrednici su dali rok od 24 časa za ispunjavanje njihovih zahtjeva, te upozorili da će, ukoliko do toga ne dođe, organizovati proteste upozorenja "koji u vrlo kratkom roku mogu eskalirati u nezapamćene proteste u regionu".

Ranije je i Udruženje poljoprivrednika FBiH podržalo protestnu vožnju koju su organizovali poljoprivrednici Srednjobosanskog kantona i pridružilo se njihovim zahjevima da se hitno isplate podsticaji u svim kantonima.

I iz ovog udruženja su poručili da će, ukoliko ne dođe do isplate podsticaja, djelovati mnogo radikalnije.

Poljoprivrednicima se duguju sredstva za četvrti kvartal prošle godine i prvih sedam mjeseci ove godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar