Gradiška: Uvedeno vanredno stanje

Na području opštine Gradiška proglašena je vanredna situacija radi odbrane od poplava.

Srbija 13.09.2014 | 22:51
Gradiška: Uvedeno vanredno stanje

Iz Štaba za vanredne situacije navode da je trenutni vodostaj rijeke Save 705 centimetara, a očekuje se da u toku noći dostigne nivo vanredne odbrane od poplava od 730 centimetara.

Obezbijeđen je dovoljan broj vreća i nasipnog materijala, kao i građevinskih mašina, uključujući i stalna dežurstva na svim kritičnim tačkama.

Štab je na vanrednoj sjednici donio i naredbu o punoj mobilnosti svih organizacija i privrednih subjekata koji imaju obavezu da učestvuju u odbrani od poplava.

Za crpljenje vode iz kanalizacionog sistema grada obezbijeđene su četiri mobilne pumpe, jer su zbog velikih količina padavina ove vode ugrozile podrumske prostorije u oko 500 stambenih objekata.

Pumpe rade maksimalnim kapacitetom, pa nivo vode u kanalizacionom sistemu ima tendenciju pada.

Štab je apelovao da građani ne nasjedaju na dezinformacije, jer im je na raspolaganju dežurna služba Civilne zaštite, koju mogu kontaktirati na broj telefona 051/814-753.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Za načelnika Gradiške

13.09.2014 20:58

A šta je sa pumpama to niste napisali koje su pokvarene

ODGOVORITE
Name

Nikola

13.09.2014 22:46

A šta je sa potrošenim milionima u proteklih 8 godina??? Ni marka nije uložena u Savski nasip kod Gradiške, da jeste sada bi mirno spavali.

ODGOVORITE
Name

Gradišcanac!

14.09.2014 04:20

Ima jos 14 stepenica do izlivanja preko keja! 2010 je falilo 4 stepenice da izlijeu gradu,a van grada tek je dosla do nasipa! Samo pumpa je zeznula stvar i nije izvukla podzemnu vodu,zato stanovnici imaju problema sa podzemnim vodama u podrumima. I prije je bilo vode u podrumu ,samo ne u ovolikoj kolicini.Nemoj te narod plasiti. U ratu pumpa nije ni radila..pa nije niko se stresao kao sad. Budi te opusteni!

ODGOVORITE
Name

333

14.09.2014 05:42

Sta se sekirate evo nama 30 tog racuna za komunalne naknade.Ovo je bruka prebacili pojedini funkcioneri crijeva iz podruma direktno u sahtove i zatvorili ulice sa autima.Bruka.Otkud im to pravo.Sta bi trebali oni ljudi u Semberiji ili posavini raditi gdje im je voda bila do krovova.

ODGOVORITE
Name

LJUDSKI NEMAR I JAVAŠLUK

14.09.2014 06:05

GRADIŠKA SE ČUVA SA CRPNIM PUMPAMA OD POPLAVA, KOJE IZ SABIRNOG REZERVOARA, KANALIZACIONE FEKALIJE I OTPADNE VODE UBRIZGAVA U RIJEKU SAVU, KADA JE VISOK NIVO RIJEKE. JUČE POSLIJE PODNE 12.09.2014. BILA JE OBILNA KIŠA, TAKO DA JE JEDINA ISPRAVNA PUMPA POSTALA NEMOĆNA DA SAČUVA KOMPLETNO NASELJE HISETA OD PODZEMNE VODE I OTPADNE VODE, KOJE SU POTOPILE GRAĐANIMA PODRUME, TE UGROZILE IMOVINU GRAĐANA, A KASNIJE PRIJETI OPASNOST OD ZARAZNIH BOLESTI. U OVOJ VEOMA TEŠKOJ SITUACIJI ZA OKO 1000 DOMAĆINSTAVA NETKO TAKO MASNO LAŽE, ŠTO UKAZUJE NA BEZOBRAZNI NEMAR I JAVAŠLUK, ILI MOŽDA NA NEKU TIHU SABOTAŽU. NASTALA JE NEPROCJENJIVA ŠTETA U DOMAĆINSTVIMA, A NEMA NI POMOLA ADEKVATNOG RJEŠENJA OGROMNOG PROBLEMA ( LJUDSKA ZLOBA I NEMAR, ZNAČI NIJE EKSTREMNA ELEMENTARNA NEPOGODA U PITANJU ), GDJE SE NAPROSTO SPRDAJU SA PROBLEMOM. SRAMOTA I BEZOBRAZLUK, DA SE OVAKO KRUPAN PROBLEM RJEŠAVA SA NEKE 3-4 VATROGASNE PUMPE KOJE PREKO PUTA PREBACUJU U SAVU, GDJE IM ČAK DOLAZE DVA KAMIONA CISTERNE, GDJE KO ĐOJA I ONE NEŠTO ODVOZE DO KORITA SAVE. NA OVAKAV NAČIN NEĆE NIKADA RJEŠITI PROBLEM, DOK ZBUNJENI GRAĐANI PRESIPAJU IZ ŠUPLJEG U PRAZNO, GDJE NA STOTINE I STOTINE RAZNORAZNIH PUMPI IZVLAČI VODU IZ PODRUMA, A VODA SE ISTOM MJEROM PONOVA VRAĆA NAZAD. KAKO SAZNAJEMO DA JE SADA TA PROBLEMATIKA POD INGERENCIJOM JAVNA USTANOVA “VODE SRPSKE: http://www.voders.org/, A NE KAO DO SKORA VP”SAVA” GRADIŠKA. STRAŠNO I NEIZVJESNO, JER SAVA NADOLAZI SVAKOG SATA, A VREMENSKE PRILIKE SE NE SMIRUJU. JUTROS U 07:00 14.09.2014. SLUŠAM VIJESTI NA RADIJU GRADIŠKA, GDJE IZMEĐU OSTALOG JE REČENO DA GRAĐANE NE NASJEDAJU NA DEZI NFORMACIJE, JER SE VODA POVLAČI IZ KANALAIZACIONOG SISTEMA, ŠTO APSOLUTNO NIJE TAČNO, VEĆ SUPROTNO, JER KAKO SAM REKAO SA NEKOLIKO PUMPI KOJE SU DALI U POJAČANJE, UMJESTO ODGOVARAJUĆE CRPNE PUMPE KOJA NE RADI, TO JE IZIGRAVANJE DOKAZNE VOLJE, KAKO BI DOČARALI GRAĐANIMA DA KO ĐOJA NEŠTO RADE, DA PRIKRIJU SVOJ NEMAR I JAVAŠLUK. NIJE IH BRIGA ZA GRAĐANE KOJI MORAJU UREDNO PLAĆATI SVE NJIHOVE DAŽBINE, JER IMAJU ZAKONSKU BATINU, DAKLE, SADA SE SVI BAKĆU OKO IZBORA.

ODGOVORITE
Name

Pejic Branimir

14.09.2014 07:22

Informacija ne nepotpuna. Zbog nemara odgovornih, ne rade pumpe punim kapacitetom. Zbog toga su poplaviti podrumi.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

14.09.2014 08:19

Savskim nasipima i svim tim rukovode vode Srpske.Znaci niko.Vidjeli smo u Bijeljini kako to izgleda.Osam godina DNS uzima pare od vadjenje sljunka,a nasipi,ma koga briga.

ODGOVORITE