Marin Čilić - drugo čudo Ivaniševića

Valjda će sada i njegovo Međugorje više verovati u opipljiva čuda, u snagu uma i inata, u Gorana i Marina, nego u to da Isusova mama malo-malo pa navrati u hercegovački krš da razmeni koju misao sa tinejdžerima...

Tenis 10.09.2014 | 19:30
Marin Čilić - drugo čudo Ivaniševića

Da smo malo više praznoverni, verovatno bismo rekli da je to čudo ravno onom javljanju Gospe iz Međugorja, rodnom mestu Marina Čilića.

No bilo bi to daleko od istine...

Ta priča o Gospi, znamo, ide otprilike ovako: šestoro tinejdžera jednog je vrelog leta 1981. hvatalo zjale na brdu Crnica iznad Međugorja, opština Čitluk, zadnja pošta Hercegovina, kada im se ukazala prelepa mlada žena, s bebom u naručju i izdiktirala nekoliko utešnih reči.

Javila se i sutra, i prekosutra, i svaki naredni dan, i već duže od tri decenije nekadašnja zabit vrvi od turista - bio je, sećate ga se, i onaj vodoinstalater Đovani, iz pesme Zabranjenog pušenja "Piccola storia di grande amore" - mada Vatikan nikada nije potvrdio da se neko čudo ikada dogodilo u Međugorju. Naprotiv, čak su i sveti oci bili vrlo skeptični.

Eh, čudo se iz Međugorja desilo sada, ali na drugom kraju sveta, u Njujorku.

Za razliku od prevare veštih meštana, ovo se istinski zbilo: Marin Čilić, rođen sedam godina posle "ukazanja" Majke Božje, posvećeni katolik, pre samo 12 meseci bio je na stupcima srama svetskog tenisa. Poput našeg Viktora Troickog - dobro, Viktor je dugo bio posvećeniji splavovima nego reketu i mreži, mada je njegov talenat nesumnjiv i sasvim moguće veći od Marinovog - suspendovan je zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci pronađenih u njegovom urinu nakon turnira u Minhenu.

Embargo je trebalo da traje devet meseci, Marin bi preskočio prva tri grend slema, potucao bi se ove jeseni po lokalnim čelendžerima i skupljao prosute ATP poene, ne bi bio ni pozvan na US open i tenis bi ostao bez priče koja se sada osvetljava iz hiljadu i jednog ugla: da li je došao kraj trijumviratu Đoković - Nadal - Federer, ko će biti sledeći broj jedan, može li Čilić ikada da ponovi formu sa Flašing medouza, jeste li videli kako mu je lepa devojka, i tome slično...

No Marin je, opet za razliku od Viktora - i opet: da li bi prošao isto da je Srbin? - dobio pomilovanje, "ban" je trajao samo četiri meseca, a za vreme "tihovanja" napravio je najbolju odluku u svojoj karijeri i tako sam doprineo čudu koje će naše prve susjede ponovo naterati da se zaljube u tenis.

Jer ako je njujorška titula Marina Čilića zaista mirakul - a sve upućuje da jeste - onda se ona mirne duše može nazvati "Drugim čudom Gorana Ivaniševića". Ivanišević je svojedobno ispisao najveću pobedu u istoriji tenisa: sa 125. mesta osvojio je Vimbldon, na samom kraju karijere, kada je već uveliko razmišljao da batali reket i skrasi se u svom Splitu, postao je najslabije rangirani igrač s najznačajnijom titulom, a onaj drugi servis, kojim je u petom setu iznenadio i uništio Raftera, ostao je uklesan na 12 tablica koje čuvaju najbolje poene u istoriji sporta.

Baš taj i takav Ivanišević uzeo je pod svoje i počeo da trenira Čilića, uzdrmanog suspenzijom, ali još više nedostatkom samopouzdanja: nekadašnji juniorski broj 1 potrošio je četvrt veka života, a da nije uradio ništa veliko u tenisu, i to je bilo sasvim dovoljno da se crv sumnje transformiše u gigantsku gusenicu, koja ume da okuje ruke u najvažnijim trenucima.

Mislio je Čilić da će ostati prosečan teniser, koji će deci više pričati o tome gde je sve putovao, nego koga je pobeđivao.

A onda je, niotkuda, kao njegov mentor pre 13 godina u belom vimbldonskom odelu, Marin srušio membrane u svom mozgu i kao u transu odigrao tih nekoliko poslednjih mečeva na Artur Ešu.

I valjda će sada i njegovo Međugorje više verovati u opipljiva čuda, u snagu uma i inata, u Gorana i Marina, nego u to da Isusova mama malo-malo pa navrati u hercegovački krš da razmeni koju misao s tinejdžerima...

Komentari / 0

Ostavite komentar