Ko izmisli fudbal? Englezi ili Gvarani?!

Južnoamerički domoroci Gvarani su izmislili fudbal, a ne Englezi, saopštila je vlada Paragvaja u dokumentarcu baziranom na spisima Jezuita.

Fudbal 10.09.2014 | 16:21
Ko izmisli fudbal? Englezi ili Gvarani?!

Film podseća na stare spise katoličkih misionara iz 17. veka koji opisuju domoradačku igru u kojoj se gumena lopta na naduvavanje kontroliše stopalima.

Trenutno se izumiteljima fudbala smatraju Englezi, gde su u 19. veku uspostavljena prva pravila ove danas najpopularnije igre na svetu. S obzirom da su južnoamerikanci neprevaziđeni majstori ove igre, sumnja je opravdana.

"Ne tražimo pravo na to u ime naroda Gvarani. Samo ističemo istorijsku činjenicu, a to je da su se igrali sa loptom nogama kada su Jezuiti došli na ove prostore početkom 1600", rekao je ministar kulture Paragvaja Mabel Kasurano.

Kada su prvi evropski istraživači stigli u Južnu Ameriku, Gvarani su naseljavali prostore današnje Bolivije, Brazila, Argentine, Urugvaja i Paragvaja, gde trenutno 95% stanovništva govori tim jezikom.

Prvi jezuitski misionari su u svojim obaveštenjima Vatikanu pisali da domoroci igraju igru sa loptom koja odskače. To je napisao Antonio Betankor, španski sveštenik koji je 1609. osnovao najstariju jezuitsku misiju u Paragvaju.

Misionari su pisali da se igra zove "mangai", nazvana po mangai drvetu od koga su domoroci izvlačili med i gumenu smolu kojom su pravili loptu.

Tu lepljivu supstancu su širili i preko drveća kako bi lovili papagaje, ali nije bilo golova.

"Lopta je dosta odskakivala i igrači su morali da imaju dobro koordinaciju i kontrolu da bi mogli da driblaju", navodi se u spisima Jezuita.

Igra je trajala dok se jedan tim ne umori ili odustane, čim je gubio meč. Jezuiti ističu da su Gvarani utakmice igrati nedeljom nakon mise.

I drugi latinski domoroci su imali igre sa loptom, Asteci i Inke, mnogo pre dolaska Evropljana na njihov kontinent, ali nema dokaza da su bili u kontaktu sa Gvaranima, ističe istoričar Horhe Rubijani.

"Ne verujem da su Gvarani izmislili fudbal, ali svaka civilizacija je dodala nešto ovoj igri", smatra on.

Prva moderna fudbalska pravila uspostavljena su u Engleskoj 1863. godine od strane Fudbalske asocijacije Engleske (FA), a prvi internacionalni meč odigran je između Engleske i Škotske 1872. godine.

Istoričari tvrde da su engleske aristokrate igrale organizovanu igru u kojoj su loptu kontrolisali stopalima još u 15. veku, a navodno koreni fudbala dosežu čak do antičke Grčke i Rima.

Ko je izmislio fudbal? Nije ni važno. Hvala mu u svakom slučaju.

Komentari / 0

Ostavite komentar