Delegati o akciji "Meso": Dolijale lije

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su danas akciju koja se provodi po nalogu Tužilaštva BiH u više gradova kodnog naziva "Meso“, koja je ocijenjena jednom od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala i višemilionskih poreznih utaja.

Bosna i Hercegovina 10.09.2014 | 13:35
Delegati o akciji "Meso": Dolijale lije

Delegat u Domu naroda PSBiH u Klubu Bošnjaka Mehmed Bradarić (Socijaldemokratska partija - SDBiH) kazao je novinarima da su "dolijale lije" te je dodao da mu je drago što se to dešava jer institucije BiH rade svoj posao što su i pokazale u posljednje vrijeme. - Poruka je to da svako onaj ko u svojim rukama ima velike državne novce i ne dijeli ih prema budžetima i zakonima imaće problema što se polako i ostvaruje - naglasio je Bradarić.

Delegat u Domu naroda u Klubu Srba Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa - PDP) ističe da mu je teško komentarisati konkretni slučaj jer ne zna kakve su prilike u Federaciji BiH, odnosno šta se događalo u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

- Obaveza Tužilaštva BiH je da povede odlučnu borbu protiv korupcije i ne trebaju se zalijetati u slučaje dok nisu potpuno sigurni u njih, jer bi slučaj doveden dokraja, kada su u pitanju ključni ljudi iz političkog života BiH, imao izuzetno pozitivne efekte na stvaranje ambijenta borbe protiv korupcije - naglašava Ivanić. Međutim, dodaje, ukoliko se slučaj ne dovede dokraja onda to postaje sasvim druga "strana medalje" i šalju jako štetnu i lošu poruku po vladavinu prava. Na pitanje može li se slično očekivati i u Republici Srpskoj, Ivanić kaže da se takvo što može dogoditi samo ako ih pokrenu državne institucije.

- Ova vlast u Republici Srpskoj nema želju za borbu protiv korupcije i kriminala jer bi oni morali da se bore protiv sebe - zaključuje Ivanić. Delegat u Domu naroda PSBiH u Klubu Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) ocijenio je u izjavi za novinare da je tragično da su osobe koje su jutros uhapšene toliko dugo obavljale značajne funkcije u izvšnim i zakonodavnim tijelima. - Ohrabrujuće je da ipak institucije rade svoj posao u smislu poštivanja zakona. Podržavamo rad institucija koje provode zakone i vjerujemo da će svi oni za koje se dokaže da su počinili krivična djela u perspektivi ipak na kraju odgovarati - kazao je Genjac.

Delegat u Domu naroda u Klubu Hrvata Stjepan Krešić (Hrvatska stranka prava - HSP) kaže da su počela predizborna hapšenja. - Ne ulazeći u konkretni predmet da li ima osnova za ta krivična djela, pomalo je znakovito da je za to odabran dan kada počinje predizborna kampanja jer je istinska borba protiv korupcije trebala početi ranije i od "većih riba" - mišljenja je Krešić.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

federacija

10.09.2014 11:44

Sta je sa hapsenjem ENSADA KARICA sto je ojadi ceste isada krade sa ortacima DAMIR HADZIC I izvrsiocem kriminala HAMED RAMIC i euro asfaltom

ODGOVORITE
Name

Vasilije

10.09.2014 11:44

Neka se samo počinje hapsiti za krivična djela,ona postoje na cijelom prostoru BiH,a kod nas,kao boljem entitetu,narod doveden do gladi,zbog pljačke od strane vlastodržaca,na čelu sa bajom velikim.A poslije oktobra tek slijedi posao!

ODGOVORITE
Name

Лија

10.09.2014 12:08

Нисам ја мајке ми. Ја сам само мало чопнуо. Сјећам се протеста пољопривреника у Сарајеву и њиховог камповања испред Институција БиХ, под покровитељством Лијановића и Бакића. Они дођу у мерцедесу МЛ, подијеле сиротињи сендвиће и воду, проспу причу о угрожености пољопривредника у БиХ, и одоше ''развијати посао''. Све у затвор и одузети незаконито стечену имовину.

ODGOVORITE