CIK uništava žig

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku o uništavanju sita sa vodenim žigom koji je na čuvanju kod kompanije "Neograph" iz Praga, inače korištenog na izborima 2012. godine.

Bosna i Hercegovina 08.09.2014 | 22:07
CIK uništava žig

Kako je saopšteno nakon sjednice, u roku od 30 dana sito sa vodenim žigom biće komisijski uništeno, uz sačinjeni zapisnik i fotodokumentaciju.

Ova reakcija CIK-a uslijedila je nakon ozbiljnih upozorenja iz parlamenta BiH da je vodeni žig iz 2012. godine gotovo identičan žigu za predstojeće izbore u oktobru, što je dalo osnova za sumnju u mogućnost falsifikovanja i izbornog inženjeringa.

Tada je iz CIK-a pojašnjeno da su ugovorom sa dobavljačem precizirani izrada sita sa vodenim žigom, datum i način uništavanja, te da "postoje opravdani razlozi zašto se to sito čuva".

Na pitanje kako je onda, ipak, donesena odluka o njegovom uništavanju, Maksida Pirić, portpatol CIK BiH, kaže da je njihova reakcija uslijedila "zbog priča koje su se pojavile u javnosti".

"CIK je zbog toga donio ovakvu odluku, iako nije postojala mogućnost bilo kakve zloupotrebe", navodi Pirićeva.

Podsjećamo, ugovor koji je potpisan sa češkom firmom, definiše izradu sita te datum i način njegovog uništavanja, nikada nije ni bio na sjednici CIK BiH. Ostalo je, međutim, nepoznato zašto je žig iz 2012. do sada bio na čuvanju u Češkoj, te ko je odobrio sklapanje takvog ugovora ako se zna da se u BiH izbori održavaju u ciklusima svake druge godine.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

08.09.2014 20:28

To su normalne radne aktivnosti.

ODGOVORITE
Name

Јован

09.09.2014 07:22

Све склањајте од црвене банде,њој није ништа свето,а камоли обичан жиг.Има она своје пипке свугдје.

ODGOVORITE