ЦИК уништава жиг

Централна изборна комисија БиХ донијела је одлуку о уништавању сита са воденим жигом који је на чувању код компаније "Неограпх" из Прага, иначе кориштеног на изборима 2012. године.

Босна и Херцеговина 08.09.2014 | 22:07
ЦИК уништава жиг

Како је саопштено након сједнице, у року од 30 дана сито са воденим жигом биће комисијски уништено, уз сачињени записник и фотодокументацију.

Ова реакција ЦИК-а услиједила је након озбиљних упозорења из парламента БиХ да је водени жиг из 2012. године готово идентичан жигу за предстојеће изборе у октобру, што је дало основа за сумњу у могућност фалсификовања и изборног инжењеринга.

Тада је из ЦИК-а појашњено да су уговором са добављачем прецизирани израда сита са воденим жигом, датум и начин уништавања, те да "постоје оправдани разлози зашто се то сито чува".

На питање како је онда, ипак, донесена одлука о његовом уништавању, Максида Пирић, портпатол ЦИК БиХ, каже да је њихова реакција услиједила "због прича које су се појавиле у јавности".

"ЦИК је због тога донио овакву одлуку, иако није постојала могућност било какве злоупотребе", наводи Пирићева.

Подсјећамо, уговор који је потписан са чешком фирмом, дефинише израду сита те датум и начин његовог уништавања, никада није ни био на сједници ЦИК БиХ. Остало је, међутим, непознато зашто је жиг из 2012. до сада био на чувању у Чешкој, те ко је одобрио склапање таквог уговора ако се зна да се у БиХ избори одржавају у циклусима сваке друге године.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бања Лука

08.09.2014 20:28

То су нормалне радне активности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

09.09.2014 07:22

Све склањајте од црвене банде,њој није ништа свето,а камоли обичан жиг.Има она своје пипке свугдје.

ОДГОВОРИТЕ