Ponosan što Srbija ne prati EU

Čuveni francuski glumac Žerar Depardje, koji boravi u posjeti Beogradu, rekao je da je srećan i ponosan što Srbija ne prati EU i što nije uvela sankcije Rusiji, te da vjeruje da će ta kriza biti riješena na miran način unutar Evrope.

Republika Srpska 04.09.2014 | 14:25
Ponosan što Srbija ne prati EU

Depardje je ocijenio da je Srbija tako pokazala svoju odlučnost i vidovitost jer, kako je istakao, vjeruje da će se sitacija riješiti povoljno po Rusiju koja mu je dala državljanstvo. Komentarišući krizu u Ukrajini, Depardje je podsjetio da to nije ništa novo i da napetosti tamo datiraju još od vremena Katarine Velike, preko Staljinovog doba, ali da očekuje da će predsjednik Rusije Vladimir Putin riješiti situaciju na miran način.

"Putin je inteligentan čovjek koji ne želi rat i riješiće to na miran način", rekao je Depardje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Vlade u Beogradu. Francuski glumac je napomenuo da je u Srbiju došao zbog kulture, te da nije došao da traži bilo šta nego da "želi da upozna humane ljude".

"Srećan sam što sam došao u Srbiju koja nije velika zemlja, ali je velika kada je riječ o istoriji. Drago mi je što će Srbiju posjetiti, kako mi je premijer Vučić rekao, prijatelji iz Rusije, Francuske, Kine, Albanije. Ta činjenica ukazuje da su svi oni zainteresovani za Srbiju", istakao je Depardje.

On je rekao da je sa srpskim premijerom pričao o vinima jer su obojica ljubitelji vina, kao i o hrani koja ga mnogo zanima. Vučić je rekao da je počastvovan i ponosan što je francuski glumac posjetio Srbiju. On je istakao da je Depardje pokazao veliko poštovanje prema Srbiji, srpskoj istoriji i "na neki način i prema politici", te da je uvjeren da će on od sad pomagati Srbiji na svakom mjestu u svijetu i dobro i lijepo govoriti o njoj.

"Nismo se dogovarali ni oko kakvih formalnih oblika saradnje jer se prijatelji pomažu na drugačiji način", istakao je Vučić. Francuski glumac će tokom posjete Beogradu obići sa ministrom kulture i informisanja Srbije Ivanom Tasovcem Jugoslovensku kinoteku i Beogradsku filharmoniju.

Depardje će posjetiti i zgradu Geozavoda u Karađorđevoj ulici gdje će ga dočekati gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Čuveni francuski glumac se prije dvije godine odrekao francuskog državljanstva zbog visokih poreza za bogataše, preselio se u Belgiju, a zatim je 2013. godine dobio i počasni ruski pasoš.

Prošle godine je posjetio i Crnu Goru, sastao se sa premijerom Milom Đukanovićem i dobio zvanje ambasadora crnogorske kulture, a takođe se predstavlja i kao predstavnik ruske Republike Mordovije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

NoName

05.09.2014 06:39

Svestran ovaj Đeparije...!!

ODGOVORITE