Osvojen još jedan grad blizu Donjecka

Ukrajinski zvaničnici su danas saopštili da su snage ukrajinske vojske na istoku zemlje zauzele još jedan gradić u blizini Donjecka, uporišta proruskih snaga na tom području.

Svijet 19.08.2014 | 19:05
Osvojen još jedan grad blizu Donjecka

Ulične borbe vode se i u centru Luganska.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da je jedan vojnik poginuo, a četvorica ranjena kad se pre ulaska u grad Ilovajks, 18 kilometara istočno od Donjecka, bataljon volontera našao pod paljbom, prenela je agencija AP.

Među povređenima je i komandat bataljona ukrajinske vojske za područje Donbasa Semjon Semenčenko, koji je naveo da su ukrajinske snage uništile tri kontrolna punkta proruskih snaga.

Napori ukrajinskih vlasti da uguše pobunu proruskih snaga na istoku zemlje su poslednjih nedelja koncentrisani na postepeno okruženje Donjecka, najvećeg grada pod kontrolom proruskih snaga.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko izjaviom je da se u centru Luganska vode ulične borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.
"Jedan deo grada je oslobođen, dok se u centru grada i dalje odvijaju ulične borbe", rekao je Lisenko, a preneo Rojters.

Lugansk je već nedeljama pod artiljerijskom vatrom ukrajinske vojske, koja pokušava da grad preuzme od proruskih snaga, a građani poslednjih 17 dana nemaju pijaću vodu niti električnu energiju.

Ukrajinska vojska je juče optužila proruske snage da su raketama ruske proizvodnje gađali kolonu izbeglica, koji su pokušavali da napuste Lugansk. U tom napadu je poginulo "više desetina ljudi", rekao je Lisenko, dodajući da su dosad uspeli da dođu do tela 15 žrtava.

Proruske snage su negirale odgovornost za taj napad.

Konvoj autobusa sa izbeglicama pogođen je u ponedeljak raketom kod istočnog ukrajinskog grada Lugansk.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nedeljko

19.08.2014 17:08

Samo naprijed Bračo Ukrainci, vi ste ponos i dika, udrite bagru u fantomkama(Pro Ruse). Neka to bude borba protiv ijednog prorusa.

ODGOVORITE
Name

Nikola

20.08.2014 15:20

Ovi su stvarno ludi ako misle da mogu da pobjede Rusiju. Ravno samoubistvu.

ODGOVORITE