Šta je Srbija dobila sa Advokatom?

Holanđanin je u Beograd došao potpuno spreman – ističe generalni sekretar FSS. Željko Petrović drugi pomoćnik selektora “orlova”.

Fudbal 19.08.2014 | 09:15
Šta je Srbija dobila sa Advokatom?

Dik Advokat minulog vikenda i zvanično je počeo sa radom na mestu selektora Srbije. Kao što je to uobičajeno, prva dva dana protekla su na sastancima u Savezu, tehničkoj organizaciji posla, upoznavanju sa svim saradnicima. Generalni sekretar FS Srbije Zoran Laković nije krio oduševljenje holandskim stručnjakom, njegovom profesionalnošću, jednostavnošću, lakom saradnjom.

- Advokat je zaista izuzetna ličnost, što ga duže poznajem, sve me više oduševljava. Njegov "si-vi" govori mnogo o njemu, ali retkost je da uz stručnost kakvu poseduje ide i profesionalizam, ali i jednostavnost u komunikaciji - tvrdi Laković i u nekoliko rečenica pokušava to da objasni. - On je u Beograd došao potpuno spreman, sa jasnim planom o svemu, pregledanim mečevima, urađenim analizama. A, opet je sa sardnicima u Pazovi nastavio sa radom kako bi do kraja nedelje skockao spisak za Francusku.

Vikend je prošao u seriji sastanaka, razgovorima sa direktorima mlađih kategorija, selektorom mlade reprezentacije Radovanom Ćurčićem, a Advokat je sa sardnicima Bertom van Lingenom i Željkom Petrovićem gledao i meč Zvezda – Jagodina.

- Advokat je poneo lepe utiske sa "Marakane", bilo je mnogo fudbalskih ljudi, on je kao neposredan čovek uživao u razgovoru sa njima, a zaista je bilo mnogo legendi, počevši od Dragana Džajića.

Izbor Advokata za duel sa Francuskom 7. septembra će umnogome uticati i na snagu mlade selekcije Srbije u završnici kvalifikacija protiv Italije (5. septembar) i Irskom (9. septembar).

- Prioritet je A selekcija i tu nema mnogo priče, a objektivan problem je to što Advokat ima samo ovaj duel sa Francuskom da pripremi tim za oktobarske kvalifikacije. Pričao je s Ćurčićem, vrlo dobro zna svu kompleksnost situacije i siguran sam da će doneti odluke u korist i A i mlade. Mislim da je rekao da će biti uz mladu selekciju 9. septembra u Irskoj, što jasno govori o njegovim dobrim namerama.

Nažalost, Srbija nije mogla da obezbedi kvalitetnog rivala pre duela sa Francuskom, što je bila i selektorova želja na promociji.

- Moldavija i Irak su imali mogućnost da dođu u Beograd, ali selektoru je bio potreban kvalitetniji rival. Zato je odlučio da je bolje da 3. ili 4. septembra napravi meč u okviru naše selekcije, pa će možda pozvati i nekog fudbalera više kako bi imao što bolji uvid u sve kandidate za tim. A, verujte mi, pogledao je zaista veliki broj igrača mimo onih sa američke turneje kako bi se uverio sa kakvim potencijalom Srbija raspolaže.

Prvi spisak igrača trebalo bi da bude finiširan do kraja nedelje.

- Okupljanje je 1. septembra, sa nestrpljenjem očekujem meč protiv Francuza koji će nam, nadam se, pokazati da idemo u dobrom pravcu. Moram da iznesem i lični stav i smatram da smo u Advokatu dobili ono što je Srbiji nedostajalo - kvalitet, autoritet i izuzetnu ličnost - tvrdi Laković i veruje u plasman na EURO 2016.

Advokat je danas nakratko napustio Srbiju, ali su saradnici ostali da dovrše stručni deo posla i program za septembarske mini pripreme.

Željko Petrović je i zvanično, uz Berta van Lingena drugi asistent Dika Advokata.
- Selektor u Željka ima potpuno poverenje, reč je o dobrom stručnjaku koji je radio u velikim klubovima, sa izuzetnim trenerima i koji jako dobro poznaje prilike u Srbiji, naše igrače. On je Advokatov izbor i nama je posebno drago da je i Petrović tu sa nama, jer mislim da će nam mnogo značiti. Ostalo je još samo da našu saradnju sa njim i ozvaničimo - objasnio je Laković.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihovil

19.08.2014 07:20

Srbija je dobila Holandsku advokatsku kancelariju.

ODGOVORITE