U Gazi primirje od 72 sata

Prekid vatre u ratu u pojasu Gaze, kome je posredovao Egipat,stupio je jutros na snagu u 8 sati po lokalnom vremenu, nakon pojačane prekogranične vatre sa tog palestinskog područja u Izrael.

Svijet 05.08.2014 | 08:00
U Gazi primirje od 72 sata

Planirano je da traje 72 sata i omogući pregovore u Kairu o trajnijem prekidu neprijateljstava. Samo nekoliko minuta pre toga sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se širom južnog Izraela i dalje na sever na domaku Jerusalima podstaknute raketama za koje je Hamas preuzeo odgovornost.Izveštaja o žrtvama nije bilo, prenosi Rojter.

Izraelska armija je prethodno najavila potpuno povlačenje iz Gaze, kada dogovoreni prekid vatre stupi na snagu, kako je rečeno."Armija će se razmestiti na odbrambene pozicije van Gaze kada taj trodnevni prekid vatre počne", rekao je vojni portparol Peter Lerner novinarima, prenosi AFP.

Dogovor o prekdu vatre postigle su obe strane u ratu koji traje mesec dana. Za vreme trajanja primirja Izrael i Hamas će voditi indirektne pregovore u Kairu o širem dogovoru, koji bi trebalo da spreči buduće prekogranično nasilje. Raniji međunarodni napori da se uspostavi privremena obustava sukoba nisu urodili plodom, podseća Aošijeted pres.

U sukobu koji je počao 8. jula poginulo je skoro 1.900 Palestinaca, većinom civila i 67 Izraelaca, uključujući troje civila.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar