У Гази примирје од 72 сата

Прекид ватре у рату у појасу Газе, коме је посредовао Египат,ступио је јутрос на снагу у 8 сати по локалном времену, након појачане прекограничне ватре са тог палестинског подручја у Израел.

Свијет 05.08.2014 | 08:00
У Гази примирје од 72 сата

Планирано је да траје 72 сата и омогући преговоре у Каиру о трајнијем прекиду непријатељстава. Само неколико минута пре тога сирене за ваздушну узбуну огласиле су се широм јужног Израела и даље на север на домаку Јерусалима подстакнуте ракетама за које је Хамас преузео одговорност.Извештаја о жртвама није било, преноси Ројтер.

Израелска армија је претходно најавила потпуно повлачење из Газе, када договорени прекид ватре ступи на снагу, како је речено."Армија ће се разместити на одбрамбене позиције ван Газе када тај тродневни прекид ватре почне", рекао је војни портпарол Петер Лернер новинарима, преноси АФП.

Договор о прекду ватре постигле су обе стране у рату који траје месец дана. За време трајања примирја Израел и Хамас ће водити индиректне преговоре у Каиру о ширем договору, који би требало да спречи будуће прекогранично насиље. Ранији међународни напори да се успостави привремена обустава сукоба нису уродили плодом, подсећа Аошијетед прес.

У сукобу који је почао 8. јула погинуло је скоро 1.900 Палестинаца, већином цивила и 67 Израелаца, укључујући троје цивила.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар