Boba Kovač sa Iranom hit Svetske lige!

I dalje verujem samo u rad. Ali i dobro znam da bez vrhunskih igrača nema ni rezultata, kaže bivši srpski odbojkaš, danas jedan od najcenjenijih trenera u svetu.

Ostali sportovi 03.08.2014 | 14:15
Boba Kovač sa Iranom hit Svetske lige!

Slobodan Kovač često voli da kaže da uspeh ne dolazi preko noći. Slavni odbojkaš, danas jedan od najcenjenijih trenera u svetu, kada je pre nekoliko meseci preuzeo Iran rekao je da „bez mukotrpnog rada nema uspeha“. Nije verovao da će se sa prvakom Azije ekspresno vinuti da četvrtog mesta u Svetskoj ligi i „preko noći“ postati jedan od najpopularnijih ljudi u Iranu.

- I dalje verujem samo u rad. Ali i dobro znam da bez vrhunskih igrača nema ni rezultata. Ukoliko u timu nemam prave odbojkaše mogu da radim do iznemoglosti, uspeha neće biti. Kako sam ekipu preuzeo u maju, radili smo u hodu, na početku dosta toga nije funkcionisalo. Morali smo da budemo mnogo bolji - u telefonskom razgovoru priča Kovač.

* I pored svih problema ostvarili ste istorijski rezultat?

- Zato i moram da budem zadovoljan. Prvi put smo se plasirali na F6 Svetske lige, preživeli smo strašnu grupu sa Brazilom i Rusijom, stigli u polufinale i tešili se četvrtim mestom.

* Nekoliko puta nadigrali ste Brazil?

- U grupi smo bili još sa Italijom i Poljskom i jedini smo savladali kompletni Brazil i na njegovom terenu i u Teheranu. Na F6 smo došli bez prvog korektora pa sam promenio stil igre, izgubili smo od Rusije, ali savladali svetske prvake. Ipak, moram da budem iskren i da kažem da su Brazilci kalkulisali, jer su hteli da izbace Ruse.

* Veoma ste popularni u Iranu?

- Onog trenutka kada su fudbaleri završili učešće na SP u Brazilu postali smo sport broj jedan. Poslednja tri vikenda odigrali smo kod kuće i vladala je euforija. Oni su veoma vatreni i ponekad to postane neprijatno, jer nemate mira ni u marketu, kafiću... Ali, sami smo tražili popularnost, često sam se pitao kako je biti u koži fudbalera, košarkaša... Popularnost, ipak, govori da se dobro radi.

* Da li ste od početka imali pritisak?

- Normalno. Nasledio sam jednog Hulija Velaska, koji ih je doveo do titule prvaka Azije. Stalno su igrali dobro, često pobeđivali. Nikad nije lako naslediti najboljeg, svi su skeptični, pitaju se da li si prava zamena. Sada je sve drugačije. Postoji pritisak i što se tiče rezultata. Oni su veoma ponosan narod, misle da treba da budu prvi u svemu. To je vrlo teško i zato sam rekao da idemo korak po korak, da ništa ne može preko noći.

* Sada lakše dišete?

- Donekle. Uspeh Irana podsetio me je na podvig Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti, kada je osvojena bronza. To je tada u svetu doživljeno kao neverovatan rezultat. Isto je i sa Iranom. Ima i zluradih komentara, kažu, Svetska liga nije toliko važna kao SP. Bilo bi nelogično da sam zapostavio Ligu, jer se trudim da na svakom takmičenju imam rezultat

* Novi ispit je SP u Poljskoj?

- Iran ima dobru reprezentaciju. Nekoliko igrača pripadaju svetskom vrhu, mnogi klubovi žele ih kod sebe, ali oni nemaju razloga da idu, jer su ovde dobro plaćeni. Tu je i nekoliko mladih, interesantnih odbojkaša. Ali, u veoma teškoj smo grupi i uspeh je plasman u drugu fazu, gde se spajamo sa grupom u kojoj je Srbija.

* U Italiji ste napravili podvig sa Peruđom, zvala vas je Maćerata, da li ste se prebrzo odlučili za Iran?

- Sve gledam iz ugla profesionalca. Uslove koje imam u Iranu ne bih imao ni u jednom klubu. Sve je vrhunski organizovano, pod konac, što ne može da obezbedi nijedan klub. Uostalom, kada sam pregovarao sa Peruđom Atanasijević je bio na izlaznim vratima, jer je imao potpisan predugovor sa Japancima. Mislilo se da bilo kog igrača da dovedu igraće dobro pod mojom komandom. A želeli su više, što nije bilo realno. Maćerata je zvala tri dana posle Irana. Možda bih tada bio u nedoumici.

* Čiji ste đak?
- U Italiji sam imao veliku pomoć Gorana Vujevića i Nemanje Petrića. Uvek sam se oslanjao na naše igrače. Smatram da ako čovek hoće da napreduje, mora da uči od najboljih. Upijao sam sve od Tomića, Nemeca, Gajića. Skoro 20 godina sam bio u Italiji, tako da sam dosta toga pokupio iz njihove škole, koja je najbolja.

* Veliki uticaj na stvaranje iranske reprezentacije imao je naš Jovica Cvetković?
- Oni pominju Velaska, a ekipu je selektirao Cvetković, koji je sa kadetima bio dva puta prvak sveta. Pre Velaska na klupi je bio i Zoran Gajić, tako da je očigledan uticaj naše škole. Uostalom, kada nas je nedavno posetio Jovica, bili su presrećni - ističe Kovač.

* Sredinom maja prvi put ste vodili tim protiv Srbije?
- To je katastrofa. Mislio sam, profesionalac sam, ali nisam očekivao da će mi biti tako teško. Nisam mogao da verujem ko je sa druge strane mreže. Moram da se trudim da moja ekipa igra najbolje što može, a, opet, stalno se pitam kako protiv Srbije.

* Srbija na Svetskom prvenstvu?
- Ne bih voleo ni da sam u koži selektora Igora Kolakovića. Ima toliko kvalitetnih odbojkaša da je teško izabrati 14, a kamoli prvu postavu. Smatram da Srbija može mnogo na SP ali ne želim da im stvaram dodatan pritisak, jer mnogo faktora utiče na rezultat - priznaje Kovač.

Komentari / 0

Ostavite komentar