Šta boja očiju govori o vama

Ako su oči ogledalo duše, nova istraživanja kažu da su oči i pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja.

Zdravlje 02.08.2014 | 12:05
Šta boja očiju govori o vama

Naime, naučnici tvrde da boja očiju utiče na to kako ćemo se odnositi prema bolu, koliko dobro možemo da zadržavamo tečnosti, pa čak i da otkrije naše sklonosti prema sportu.

Prema istraživanju izvršenom na Univerzitetu u Picburgu, žene sa svetlijim očima imaju manje bolan porođaj, u poređenju sa ženama sa tamnijim očima. Osobe sa svetlim očima, takođe, konzumiraju mnogo više alkohola, zbog toga što je ljudima sa smeđim i crnim očima potrebno manje alkohola da bi se opili.

Razlog za ovakve pojave leži u genima. Profesor biomolekularne medicine na Univerzitetu Džon Murs u Liverpulu, kaže: “Ono što sada znamo jeste da boja očiju zavisi od 12 ili 13 individualnih varijacija u ljudkim genima.”

Tako melanin, pigment koji “daje” tamnije oči, ne samo da čini osobe sa tamnim očima osetljivim na alkohol, već i poboljšava vreme reagovanja u mozgu.

Zbog toga su tamnooki, generalno govoreći, bolji od svetlookih u sportovima kao što su igranje frizbija ili bejzbol.

Slična studija urađena je na Univerzitetu u Lujvilu, koja kaže da sporije reagovanje kod plavookih, zapravo, pomaže u aktivnostima koje zahtevaju više planiranja, kao što su učenje ili igranje golfa.

Komentari / 0

Ostavite komentar