Шта боја очију говори о вама

Ако су очи огледало душе, нова истраживања кажу да су очи и показатељ општег здравственог стања.

Здравље 02.08.2014 | 12:05
Шта боја очију говори о вама

Наиме, научници тврде да боја очију утиче на то како ћемо се односити према болу, колико добро можемо да задржавамо течности, па чак и да открије наше склоности према спорту.

Према истраживању извршеном на Универзитету у Пицбургу, жене са светлијим очима имају мање болан порођај, у поређењу са женама са тамнијим очима. Особе са светлим очима, такође, конзумирају много више алкохола, због тога што је људима са смеђим и црним очима потребно мање алкохола да би се опили.

Разлог за овакве појаве лежи у генима. Професор биомолекуларне медицине на Универзитету Џон Мурс у Ливерпулу, каже: “Оно што сада знамо јесте да боја очију зависи од 12 или 13 индивидуалних варијација у људким генима.”

Тако меланин, пигмент који “даје” тамније очи, не само да чини особе са тамним очима осетљивим на алкохол, већ и побољшава време реаговања у мозгу.

Због тога су тамнооки, генерално говорећи, бољи од светлооких у спортовима као што су играње фризбија или бејзбол.

Слична студија урађена је на Универзитету у Лујвилу, која каже да спорије реаговање код плавооких, заправо, помаже у активностима које захтевају више планирања, као што су учење или играње голфа.

Коментари / 0

Оставите коментар