Predloženi zakon o radu razara socijalni dijalog?

Rad na određeno vrijeme da se produži na pet, umjesto dosadašnjih dvije godine, neplaćanje prazničnih
dana, troškovi stručnog usavrašavanja koje snose isključivo radnici - samo su neki od članova novog Zakona o radu koje su poslodavci predložili Vladi Srpske.

Republika Srpska 30.07.2014 | 19:53
Predloženi zakon o radu razara socijalni dijalog?

Vladi je predloženo i da fond za dječiju zaštitu preuzme odgovornost za plaćanje trudničkog bolovanja, ali i da poslodavci naplate ukoliko porodilja nađe neki bolji posao.

U Sindikatu tvrde da se rokovi donošenja novog zakona o radu postavljaju već četiri godine, a kako do sada nisu ispoštovani, neće ni od sada, poručuje Mišić. 

Sindikalce najviše boli prekovremeni rad, koji bi, kako je predloženo, trebalo da radne sate poveća na 12 sati dnevno. U sindikatu porčuju da je ministarstvo rada palo na ispitu onog momenta kada je prihvatilo da se o novom zakonu uopšte razmatra. Kada, i ako bi se ukinuo trenutni zakon o radu, prestaje da važi opšti kolektivni ugovor. Samim tim, radnici gube sva prava na prevoz, topli obrok, otpremninu, i što je najbitnije, minuli rad.

Ukoliko se kolektivni ugovor ne bi poptisao u roku od šest mjeseci, poslodavci donose svoj pravilnik o radu.

Petar Đokić, za BN televiziju, tvrdi da Vlada ne odustaje od novog zakona. Najzanimljivije je to da se razmatra potpuno nova stavka, a to je rad van radnog odnosa. Sada se ovakva vrsta rada posmatra isključivo kao rad na crno. Ipak, kako saznajemo, to bi mogao da bude potpuno novi član predloženog zakona o radu, čime bi se rad radnika bez ugovora regulisao kroz stručno osposobljavanje, dopusnki rad, ili privremeno zapošljavanje putem agencija, odnosno takozvani lizing radnici.

Iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da su od prvog momenta bili za dogovore i pregovore, ali ako se ovako nastavi, Predrag Zgonjanin tvrdi da bi socijalni dijalog uskoro mogao da ostane bez jednog partnera.

Rok koji je Vlada Srpske obećala MMF – u za donošenje novog zakona o radu je decembar ove godine.
Slučajno ili ne, nakon izbora. Očigledno su oktobarski izbori presudni, bilo za radnička ili građanska prava.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dejanpd

30.07.2014 20:18

Ovakvi Zakoni o radu su provodivi jedino u zemljama sa stopom nezaposlenih od 1-2%, maksimum do 3%, onda ima smisla i suština je drukčija, tj. opravdana, bar donekle, a kod nas, to bi značilo da robovlasničko društvo robove više ne smatra ni volovima ili konjima i magarcima, prelaze još korak niže (volovi i magarci kad ne rade imaju pravo na sijeno, žito, smještaj na suvom i toplom,vodu) na dno. Kad država nezaposlenom bude davala prosječnu platu iz njegove struke za prethodni mjesec, onda ovaj Zakon o radu u paketu može proći. Ali ne i onaj dio o neplaćenim praznicima, godišnjem... to ne postoji nigdje u svijetu.

ODGOVORITE
Name

mg

31.07.2014 07:09

Ovaj Đokic je gori i od samog Baje.

ODGOVORITE
Name

SS

31.07.2014 08:25

Neka gospoda iz Unije poslodavaca izmire sva dugovanja prema radnicima i državi pa tek onda možemo pregovarati o bilo čemu!

ODGOVORITE