Advokat: Talenat je tu, idemo po rezultat

Novi selektor Srbije Dik Advokat rekao je na predstavljanju u FSS da je došao zbog kvaliteta tima, a ne zbog novca.

Fudbal 28.07.2014 | 19:35
Advokat: Talenat je tu, idemo po rezultat

Advokat će voditi Srbiju kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016, a ukoliko bude uspešan, ugovor mu predviđa i kvalifikacioni ciklus za Svetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

"Sve je prošlost, od danas idemo od početka. Pre 14 dana sam dobio poziv i odlučio da prihvatim jer nisam želeo da se vraćam u klupski fudbal. Novac nije bio presudan, već kvalitet tima, zato sam i pristao", rekao je Advokat.

Predsednik FSS Tomislav Karadžić je istakao da je plata Advokata u mogućnosti FSS, nagrada najveća moguća, a plata manja nego nekim ranijim selektorima, ali iz poštovanja prema selektoru nije želeo da kaže kolika tačno.

Advokat se pre dolaska u Srbiju upoznao sa timom koji nije uspeo da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo u Brazilu.

"Zoran (Laković) mi je dao 20 traka, odgledao sam poslednjih deset mečeva. Igrači su talentovani, ali bez rezultata. Sada se nadam da ćemo uspeti i u tome", rekao je Advokat.

Novi selektor je istakao da igrači od sad moraju da daju maksimum za nacionalni tim.

"Prvo ime za koje sam znao je Gudelj, ali znam još igrača. Svi oni vole da igraju za nacionalni tim, ali nisu dali svoj maksimum i to moramo da promenitmo. Uvek sam se pitao kako tako kvalitetna ekipa ne uspeva da se plasira. To je sada posao trenera. Za mene je vrlo bitno da igraju fudbaleri koji to žele, oni koji nemaju tu želju, nemaju mesto u timu", jasan je Holanđanin.

Holanđanin je između ostalog istakao da će jedan od prioriteta biti i rad na mentalitetu igrača.

"Dešavalo se da na jednom meču tim odigra sa velikim samopouzdanjem i željom, a onda u narednom budu neprepoznatljivi. To mora da se menja. Moja taktika je da svako zna svoje mesto, mnogo kretnji sa i bez lopte, mnogo trčanja i rad. Ja sam trener koji voli da ima kontrolu, da moje ekipe drže loptu, to ću tražiti od svojih igrača", objasnio je Advokat šta reprezentativce Srbije očekuje u radu s njim.

Srbija u septembru počinje kvalifikacije za EURO 2016, igraće u teškoj grupi sa Portugalom, Danskom, Jermenijom i Albanijom.

"Jedini cilj je da se kvalifikujemo. Protivnik nije važan, već cilj, a to je da se kvalifikujemo. Igraći moraju to da prihvate i onda će doći uspeh", naglasio je Advokat.

Prethodne dve godine u centru pažnje našeg nacionalnog tima više je bilo (ne)pevanje himne, manje igra.

"Jednostavno, ako žele da pevaju neka pevaju, oni koji žele da se koncentrišu mogu i to. Znam formaciju, ali van neću reći", rekao je Advokat.

Advokat ima 66 godina, bio je dva puta selektor Holandije, a vodio je još reprezentacije Belgije, Rusije, Južne Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Od klubova je između ostalih bio na klupi PSV-a, Glazgov Rendžersa, Borusije Menhengladbah, Zenita i AZ Alkmara.

Predsednik FSS je na predstavljanju Advokata istakao da on predstavlja iskustvo koje je tražio.

Komentari / 0

Ostavite komentar