Vremenski uslovi uzrok pada aviona?

Najverovatniji uzrok pada alžirskog aviona sa 116 putnika i članova posade jesu loši vremenski uslovi, saopštili su francuski zvaničnici, dodajući da se letelica raspala pri udaru u zemlju i da je od početka odbačena mogućnost da je avion možda pogođen sa zemlje.

Svijet 25.07.2014 | 20:14
Vremenski uslovi uzrok pada aviona?

Nema preživelih u nesreći aviona "Er Alžir" koji se juče srušio na severu Malija, objavio je danas francuski predsednik Fransoa Oland.

Oland je dodao da je crna kutija pronađena i da su je francuski vojnici, koji su obezbedili mesto nesreće, poslali u Gao, gde će biti pregledana u najkraćem mogućem roku.

"U samom startu smo odbacili mogućnost da je avion bio pogođen sa zemlje", rekao je ministar saobraćaja Francuske Frederik Kivilije, negirajući spekulacije da su avion možda pogodili pobunjenici na nemirnom severu Malija, navodi AFP, a prenosi Tanjug.

U međuvremenu, francuski ministar unutrašnjih poslova Barner Kaznev rekao je da se avion verovatno srušio zbog vremenskih uslova, ali je dodao da "u ovom trenutku nijedna teorija ne može da se isključi".

Kaznev je rekao da je "avion uništen u trenutku pada".

Kivilije je takođe rekao da snažan miris nafte iz aviona na mestu nesreće i činjenica da su olupine rasute na relativno malom području takođe ukazuju da je uzrok nesreće povezan sa lošim vremenskim uslovima ili tehničkim problemima, preneo jeRojters.

Nešto ranije, u Francuskoj je potvrđeno da je olupina aviona pronađena u oblasti Gosi u Maliju, nedaleko od granice sa Burkinom Faso i da je francuska vojna jedinica upućena da obezbedi mesto nesreće i prikupi prve informacije.

Avion, u kojem se nalazio 51 državljanin Francuske, jasno je identifikovan, uprkos tome što se raspao, dodaje se u saopštenju kancelarije predsednika Fransoa Olanda.

U avionu na letu AH-5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je "Mekdonel Daglas 83" nestao u vreme kada je na području severnog Malija bila jaka oluja.

Oland je u televizijskom obraćanju rekao da je španska posada signalizirala kontroli leta da menja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uslova".

U avionu su, pored francuskih državljana, bila 24 državljanina Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dado

26.07.2014 13:40

Ja predlazem Americi da odmah Rusiji uvedu sankcije za pad ovog aviona... Mora da su oni krivi zbog toga... Verovatno su previse dobri sa Bogom pa je poslao nevreme na avion...

ODGOVORITE